Lajmet E fundit

BRAVO / Shqiptari i Trakës Greke – “Ja kush e ka fajin, që shqiptarët dhe grekët zihen me njëri tjetrin”

Gazetarja Rudina Xhunga me konsulencën e jash.tëzakonshme të studiuesit Nasho Jorgaqi udhëtojnë në Trakën greke për të gjetur gj.urmët e komunitetit shqiptar.
Ata janë shqiptarë të larguar nga Qyteza në Mesjetën e vonë nga fshati Qafzezë . Është historia e mrekullueshme e gja.kut dhe gjuhes shqipe të rua.jtur nga shqiptarët që nuk janë as arvanitas as arbëreshë por që e deklarojnë veten e tyre si shqiptarë dhe jetojnë përgjatë lumit Evros në Greqi.

Emisioni trajton eks.odin e ban.orëve të fshatrave të Kolonjës, të cilët fillimisht u zhv.endosën në Edrenen në Turqi dhe më vonë u vendosën në Greqi. Dësh.mite autentike të banorëve që flasin akoma gjuhën shqipe të pastër në dialektin toskë dhe trashëgojnë brez pas brezi ritet dhe trad.itat e kolonjarëve. Nasho Jorgaqi tregon dhe lidhjen e Fan Nolit me historinë e këtyre banorëve dhe roli I tij në ndërtimin e Kishës Autoqefale Ortodokse Shqiptare.