Lajmet E fundit

Loja dinake e dy ish kryeministrave Meta dhe Berisha me ambasadorët

Sali Berisha dhe Ilir Meta i kanë “luajtur të gjitha gurët” për të shpë.tuar nga rrethimi euro-amerikan. Kanë përdorur “kulaçin dhe kërbaçin” lëpi.rjet dhe shan.tazhet, por nuk ja kanë arr.itur. Qendrimi euro-amerikan ka qenë i vendosur për t’i shkuar deri në fund mall.kimit të pandës.hkueshm.ërisë.
Përpj.ekja e fundit, pas të cilës fati i dy din.ozaurve të politikës kri.minale të Tiranës, mori tatë.pjetën ishte përpjekja për sha.ntazh ndaj ambasadorëve Donald Lu dhe Romana Vllahutin. Kjo ka ndodhur pak më shumë se tre vjet më parë. Asokohe ‘Pamfleti’ do të shkruante:

Këto tre ditë është luajtur një “poker” i vërtetë në politikën shqiptare. Luf.të kuli.sash, lojë e rëndë me ndërkombëtarë, llogari burgax.hinjsh dhe pazari i kulluar kanë kapluar makinerinë politike, e vënë në punë me pa.ra të vjed.hura kuptohet.

Në qendër të cikl.onit ka qënë Ilir Meta. Një raport i një OJF-je shumë seriose amerikane, Freedom House e bëri copë ish kreun e LSI tashmë President i vendit. E quajti në mënyrë të qartë dhe të drejtëpërdrejtë si sim.bol i korr.upsi.onit në Shqipëri.

Madje sipas këtij raporti zgjedhja e Ilir Metës me votat e Edi Ramës President i vendit ishte një god.itje e fortë ndaj lu.ftës kundër kor.rupsi.onit në Shqipëri. Deri këtu ishte në rregull situata. Por Meta nuk thotë kot se është “mal.sor skrap.arli”.
Me një përllogaritje precize prej fshatari, ndonëse e dinte se do të merrej vesh, realizoi kund.ërgo.ditjen: ribotoi letrën që “zari” i tij Adriatik Llalla ish kryeprokuror kishte dërguar në DASH.

Kjo letër ka qënë për muaj me radhë, vijon të jetë, e bot.uar në faqen zyrtare të DASH dhe e hapur për t’u lexuar nga gjithkush. Pavarësisht se media që e nxori fillimisht me sponsorizim të Metës, kishte vendosur fjalën “eksluzive”.

Dhe Llalla thoshte në atë letër se ambasadori amerikan Donald Lu i kishte kërkuar arre.stimin e Metës, ndërsa ai kishte ref.uzuar. Pra ngre një ‘ci.klon’ tjetër afër cik.lonit të shkak.tuar nga raporti i Freedom Hause. Me arësyen se përp.lasja e dy cikloneve sjelle dhe shu.arjen e tyre.

Meta ia arriti qëlli.mit. Donald Lu jo vetëm e përgë.njeshtroi sërish aku.zën e Llallës dhe iu përvesh atij duke e aku.zuar si gënjeshtar, të kor.ruptuar dhe që e pret bu.rgu, por kreu dhe lëvizjen tjetër. Pikërisht atë që dësh.ironte Meta.

Donald Lu i shkoi në zyrë Presidentit Meta dhe zhvilloi një orë takim kokë më kokë me të. Të cilin Meta e shiti si Pazar, pra mbështetje politike dhe past.rim të figurës së tij.

Deklarata zyrtare nga Presidenca flet për takim të përzemërt, bisedë për integrimin, refo.rmën në drejtësi. Këtë të fundit Meta as që dëshiron ta dëgjojë si fjalë. Dhe nuk u tha asnjë fjalë për Adriatik Llallën shka.kun e vërtetë të këtij takimi. Mbetet mis.ter çfarë është disk.utuar.

Burime jo zyrtare thonë që Donald Lu, pasi ka sqaruar dhe njëherë se nuk ka kë.rkuar arr.estimin e tij katër muaj pas mar.rjes së detyrës, ka këmb.ëngulur sërish në arr.estimin e “peshqve të mëdhenj”.

Dhe më konkretisht ka kërkuar që të japin të gjithë kontributin e tyre që Klemend Balili, supe.rtraf.ikant i dro.gës dhe në kër.kim ndërko.mbëtar të arre.stohet. Duke qënë eks.ponent i lartë i LSI, zyrtar i lartë i saj dhe sponsorizues i LSI dhe Metës, Donald Lu thi.rrjen e kishte dhe për ish kreun e LSI.

Pra për ta “shitur” në këmbim të përja.shtimit nga lista e “peshqve të mëdhenj” të gatshëm për tu pran.gosur.

Ilir Metën do ta fu.sin në bu.rg shqip.tarët dhe jo amerikanët. E kemi theksuar se nga FBI dhe DEA amerikane do të vijnë vetëm elementë të rëndësishëm të do.sjes së kr.imit të Ilir Metës. Por në lojë është dhe do.sja e aferës së CEZ dhe DIA ku janë të zhy.tur Meta dhe veçanërisht familja Berisha, me në krye Saliun.

Nuk konfirmohet se çfarë është diskutuar, por dalja në mbrëmje e Sali Berishës në një media dhe deklarimi i tij se Adriatik Llallës i kishte kërkuar ambasadorja e BE Romana Vllahutin për ta arre.stuar e komplikon situatën e Metës por dhe ish kryeministrit.

Sali Berisha nuk është nga ata politikanë që nuk ka informacion dhe për më tepër që bën deklarata kot e thjeshtë për të ballancuar situatën. Lajmin se Llalla i ka thënë se dhe Vlahutin ka kërkuar arre.stimin e Berishës, ish kryeministri e ka hed.hur për të kërkuar dhe ai pazar. Pasi në SHBA i janë mby.llur dyert.

Një pazar që kërkohet në kushtet kur Berisha ndjehet i tradhëtuar. Me sa duket e ndjen se Ilir Meta e ka shitur atë në këmbim të shpëtimit nga bu.rgu. Ndërkohë që e ndjen se Meta është i gatshëm ti shesë të gjithë, dhe Berisha kërkon të marrë masa të shpë.tojë veten dhe familjen e tij nga bu.rgu.

Ndoshta dhe Berisha e ka listën e njerëzve që do të shesë. Kjo është një lojë bur.gu që po luajnë ish kryeministrat me ambasadorët Donald Lu dhe Romana Vlahutin.