Lajmet E fundit

Kim Yong Un pasi shikoi ligjet e dikt.atorit Enver Hoxha, futi ligj të ri kundër filmave, muzikës dhe veshjeve perëndimore (VIDEO)

Imagjinoni të jeni të izo.luar totalisht nga bota e jashtme, pa akses në internet, pa social media dhe ku i vetmi burim informacioni të jenë disa kanale televizive të kontrolluara nga shteti, të dizajnuara për t’ju thënë atë që udhëheqësit e vendit duan që ju të dëgjoni, e largët madje e pamendueshme për shumë por ky është realiteti në Korenë e Veriut.

E megjithatë kjo gjë në Shqipëri është aq familjare dhe e njohur për prindërit dhe gjyshërit tanë, të cilët kanë jetuar për 45 vite nën regjimin diktatorial të Enver Hoxhës. E njëjtë si në Shqipëri kur muzika e huaj, veshjet apo udhëtimet ishin të ndaluara edhe Koreja e Veriut së fundmi ka prezantuar një ligj të ri gjithëpërfshirës i cili kërkon të shfa.rosë çdo lloj ndikimi të huaj në vend duke ndë.shkuar ash.për këdo që kapet duke shikuar filma të huaj, me veshje me stil perëndimor apo dëgjohet duke përdorur një zhargon të huaj.
Kushdo që ka.pet me sasi të mëdha filmash apo këngësh nga Koreja e Jugut, Shtetet e Bashkuara ose Japonia tani përballet me dë.nimin me vde.kje. Dhe nuk ka të bëjë vetëm me atë që njerëzit shikojnë.

Kohët e fundit, Kim shkroi një letër në mediat shtetërore duke i bërë thirrje Lidhjes Rinore të vendit për të go.ditur “sje.lljet jo të këndshme, individualiste, anti-socialiste” midis të rinjve. Ai dëshiron të ndalojë totalisht influencën e huaj.
Daily NK, një media nga Koreja e Jugut bën të ditur se tre adoleshentë ishin dërguar në një kamp riedukimi pasi kishin pr.erë fl.okët si idhujt e tyre të K-pop dhe kishin gr.isur xhi.nset e tyre në pjesën e gjurit. E gjithë kjo sepse Kim është përfshirë tanimë në një l.uf.të që nuk përfshin ar.më b.ërtham.ore ose ra.keta. Analistët thonë se ai po përpiqet të ndalojë informacionin e jashtëm ndërsa jeta në vend bëhet gjithnjë e më e vës.htirë.

Miliona njerëz mendohet të jenë të ur.itur dhe në kushte të vështirë, duke krijuar kushtet që dik.tato.ri koreano-verior të ushqejë popullin me propa.gandë.

Vendi ka qenë I shkë.putur nga bota e jashtme pre shumë vitesh, por më shumë se kurrë më pare është bërë vitin e kaluar pas fillimit të pandemisë. Furn.izim.et vit.ale dhe tregtia nga Kina fqinje pothuajse u nda.lën. Megjithëse disa fu.rnizime kanë filluar të kalojnë, importet janë ende të kufizuara.

Ky iz.olim i vetë-imponuar ka përk.eqës.uar një ekonomi tashmë të dështuar, ku paratë shkojnë në pjesën më të madhe në të ardhurat e liderëve.