Lajmet E fundit

Stop dehidrimit, shum i rrëz.ikshëm për shëndetin / Si ta kuptoni që s’keni pirë shumë ujë

Dehidrimi ndodh kur nuk merrni ujë mjaftueshëm. Trupi është pothuajse 60% ujë dhe ai është i nevojshëm për frymëmarrjen, tretjen dhe çdo funksion themelor trupor. Dehidrimi mund të jetë serioz, megjithatë, për fat të mirë, ka disa mënyra për të dalluar nëse jeni i dehidruar.

1. Lëkura

Lëkura humb ujë duke djersitur kur është e nxehtë. Gjithashtu humbni lagështi përmes lëkurës në mot më të freskët sepse ajri është më i thatë. Kontrolloni lëkurën tuaj për shenja të dehidrimit si:

– vrazhdësi– skuqje– lëkurë ose buzë të plasaritura– lëkurë e ftohtë ose e butë– lëkurë e tendosur ose e tkurrur
2. Goja, gjuha dhe fryma

Goja dhe gjuha mund të ndjehen të thata ose të ngjiten kur jeni të dehidratuar. Gjithashtu mund të keni erë të keqe të gojës. Kur jeni të dehidruar, keni më pak pështymë. Kjo bën që të ketë më shumë baktere në gojël. Larja e dhëmbëve dhe konsumi i ujit ju ndihmon në heqjen e baktereve që shkaktojnë aromë të keqe.

3. Urina

Urina e verdhë e errët do të thotë që mund të keni dehidrim të lehtë deri të rëndë.

4. Kapsllëk
Dehidrimi mund të shkaktojë ose përkeqësojë kapsllëkun. Jashtëqitja mund të duket e thatë. Uji është i nevojshëm për të ndihmuar tretjen e ushqimit.
5. Etja dhe uria
Etja është një shenjë që trupi ka nevojë për më shumë ujë. Gjithashtu mund të ndiheni më të uritur kur jeni të dehidratuar.
6. Presioni i gja.kut
Pirja e ujit ndihmon në ekuilibrimin e presionit të gja.kut.

7. Lodhja

Kërkimet mjekësore tregojnë se dehidrimi mund t’ju ??bëjë të ndiheni të lodhur edhe kur keni pushuar. Këto simptoma mund të jenë për shkak të presionit të ulët të gja.kut të shkaktuar nga dehidrimi.

8. Dhimbje koke-Edhe dhimbja e kokës mund të lidhet me presionin e ulët të gj.akut për shkak të humbjes së ujit.

9. Të përziera-Dehidrimi mund të shkaktojë të përziera dhe marrje mendsh. Kjo është e rre.zikshme sepse mund të humbni më shumë ujë dhe të përkeqësoni simptomat.

10. Të fikët-Dehidrimi i rëndë mund të çojë në zbehje dhe/ose gjendje të fikëti. Këto simptoma mund të ndodhin kur dehidrimi ul vëllimin dhe presionin e gj.akut.

11. Efektet e zemrës-Dehidrimi mund të shkaktojë më shumë rrahje zemre.

12. Funksioni i trurit-Truri është më shumë se 70% ujë. Dehidrimi ngadalëson disa lloje të funksionit të trurit. Mund të ndikojë te energjia, përqendrimi dhe kujtesa.

13. Dhimbje-Kërkimet mjekësore kanë zbuluar se dehidrimi mund ta bëjë trurin më të ndjeshëm ndaj dhimbjes.

14. Gjendja shpirtërore-Studimet mbi burrat dhe gratë kanë zbuluar se dehidrimi i bën individët të ndiheshin të shqetësuar, të tensionuar ose të dëshpëruar.

Simptomat e dehidratimi te foshnjat dhe fëmijët e vegjël

– pelenë e thatë për tre orë ose më gjatë– qajnë pa lot– përgjumje ose përgjumje e pazakontë– gojë e thatë– temperaturë– grindje
Testet për dehidrimin

Testi i lëkurës: Elasticiteti i lëkurës ose testi i turgorit mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse jeni i dehidratuar. Për të kryer testin, kapni butësisht lëkurën në krahë, dorë ose stomak me dy gishta dhe ngrijeni sipër. Lërëni lëkurën dhe shihni nëse kthehet në pozicion normal nga një deri në tre sekonda. Nëse lëkura rikthehet me ngadalë, mund të jeni dehidratuar. Ky test nuk është 100% i saktë, pasi te moshat e rritura është e vështirë të bëhet ndarja (sepse lëkua ka humbur elasticitetin).

Testi i thonjve: Kur thonjtë shtrëngohen fort ose shtypen, bëhen të bardhë. Kjo ndodh se gja.ku lëviz me forcë. Normalisht, gj.aku kthehet brenda dy ose më pak sekondave. Nëse jeni dehidratuar, mund të duhet më shumë kohë që thonjtë të marrin ngjyrën e tyre karakteristike.