Lajmet E fundit

Filozofia e Kafes – Një Histori që Vjen nga Kultura Shqiptare

Shqiptarët e dashurojnë kafenë.
Meqë vij nga Rusia, e cila njihet për obsesionin ndaj çajit, (Rusia renditet e dyta pas Kinës në sasinë e çajit të konsumuar për person, madje ne rusët pijmë çaj, në kuptimin e plotë të fjalës, 10 herë në ditë.)
Duke parë shqiptarët që shijojnë çdo gllënkë të ekspresit apo të kafes turke për orë të tëra duke marrë ftesa pafund nga njerëzit “të ulemi për kafe”, e gjitha kjo është një kontrast kulturor për mua.

Megjithëse Shqipëria nuk është mes 50 vendeve me konsumin më të madh të kafes në botë (më tepër ndoshta për shkak të mungesës së statistikave), ky vend megjithatë, ka një lidhje të veçantë me këtë pije. Përse Shqiptarët e duan kafen
Kjo lidhje, e cila është aq e fortë sa shija e kafes shqiptare, ka të bëjë me historinë, kulturën, traditën dhe ajo që unë pëlqej ta quaj stilin e jetës “avash-avash” e që u jep arsye blogerëve të udhëtimit ta quajnë kafenë, pije kombëtare shqiptare së bashku me rakinë.

Le të mos harrojmë gjithashtu ritualin e parashikimit të fatit nëpërmjet filxhanit, i trashëguar ky, që nga kohët Otomane!
Një tjetër arsye pse dashuria e shqiptarëve për kafenë është kaq magjepsëse, sipas meje, qëndron tek fakti që në Shqipëri pirja e kafes nuk është thjesht një veprim fizik apo tradicional-kulturor i trashëguar

Me botën që bëhet gjithnjë e më e shfrenuar dhe kafja gjithnjë e më shumë një produkt që e merr me vete në dorë rrugës, është shumë shpresëdhënëse të shohësh njerëzit të socializohen teksa shijojnë një filxhan kafeje duke diskutuar mbi jetën e përditshme apo të bëjnë marrëveshje biznesi.

Kafja ndihmon shëndetin
Sipas të dhënave të një studimi të fundit të Fondacionit Friedrich Erbert (FES) mbi jetën e të rinjve shqiptarë, të rinjtë në Shqipëri janë aq të dhënë pas socializimit përmes pirjes së kafesë, sa shpenzojnë mesatarisht 3870 lekë në muaj për “daljet për kafe”.

Sigurisht që konsumi i kafes ka anët e veta pozitive dhe negative, madje, mund të keni dëgjuar diskutime pa fund për këtë.
Kafeja, jo vetëm ju jep energji dhe lufton depresionin, por gjithashtu thuhet të ketë efekt mbrojtës në mëlçi, në uljen e rezikut për diabetin e tipit të dytë, në parandalimin e disa llojeve kanceri e madje deri në mbrojtjen nga Alzajmeri dhe Parkinsoni.

Sigurisht që vëmendja kyçe nëeuml; pirjen e kafes duhet të fokusohet tek masa e moderuar e konsumit.
Përndryshe, në anën tjetër të medaljes, kafeina krijon varësi, mund të rrisë presionin arterial, të rrisë ankthin dhe të ndikojë në pagjumësi.

Për të gjithë ju të cilët, nuk i përballoni dot efektet e kafeinës në trupin tuaj, por megjithatë dëshironi të merrni vrullin energjik, zgjidhni kafe dekafeinato ose provoni të konsumoni alternativa të tjera të shëndetshme dhe energjike njëkohësisht.

Po të lemë mënjanë pro-të dhe kundrat e kafesë, ka një prirje interesante, e cila po merr shumë vëmendje në pjesë të ndryshme të botës, sa i përket rikonceptimit dhe ripërdorimit të mbetjes së kafesë (kokrrizat e ngurta që mbeten pas përgatitjes së kafes ekspres).

Midis shembujve më domethënës janë: riciklimi i këtyre mbetjeve të kafesë për biokarburant, i prezantuar si projekt nga një kompani e quajtur Bio-bean, parashikuar të prodhojë energji për qytetin e Londrës; përdorimi i mbetjeve të kafesë si një “depo karburanti” , më saktësisht për të ruajtur metan, i zhvilluar si projekt nga hulumtues koreano-jugorë; koleksioni i ri i xhinseve i prodhuar nga riciklimi i mbetjeve të kafesë, prodhuar nga kompania