Lajmet E fundit

A mund të prishet mjalti – qe si ta ruani siç duhet

Mjalti nuk është një artikull nga qilari që shqetësohemi se do të skadojë ose do të marrë myk
“Njerëzit thonë gjithmonë se mjalti është ushqimi i vetëm që zgjat përgjithmonë”, thotë Marina Marchese, themeluese e Shoqatës Amerikane të Provës së Mjaltit dhe bashkautore e “Honey for Dummies”.
Realiteti, thotë ai, është pak më i komplikuar. Por nëse ruhet siç duhet, mjalti mund të zgjasë mjaft gjatë.
“Megjithatë, mjalti nuk është si vera që bëhet më e mirë me kalimin e viteve”, tha ajo.

Si të ruani mjaltin?

Pavarësisht nëse është mjaltë e papërpunuar ose e trajtuar me nxehtësi, nëse ruhet në një enë me kapak dhe nuk i shtohet ujë (qoftë nga dora e njeriut ose lagështia në ajër), nuk do të prishet.
Mjalti përbëhet nga rreth 80 për qind sheqer (një përzierje e fruktozës dhe glukozës) dhe 17 për qind ujë. Tre për qind e mbetur është një përzierje e vitaminave, mineraleve, enzimave, polenit dhe komponimeve të shijes.

Falë përmbajtjes së ulët të ujit, mjalti nuk do të prishet në kuptimin tradicional, që do të thotë se myku ose bakteret e rrezikshme nuk do të rriten në një kavanoz me mjaltë. Edhe nëse ruhet siç duhet, aroma dhe shija e tij mund të fillojnë të zbehen me kalimin e moshës, por nëse nuk jeni një shijues profesionist i mjaltit, mund të mos e vini re.
“Konsumatori mesatar nuk do ta vinte re ndryshimin, por unë e vura re”, thotë Marchese.

Sipas saj, ruajtja e mjaltit është mjaft e thjeshtë. Sigurohuni që kapaku të jetë i mbyllur mirë dhe lëreni në raft në temperaturën e dhomës. Mbani parasysh ndryshimet e temperaturës që mund të nxisin procesin e kristalizimit.

Edhe pse mjalti është i vështirë për t’u prishur, nuk është i pamundur. Nëse mjalti është ruajtur pa kapak ose i është shtuar ujë, ka mundësi që mjalti të fermentohet ose të formohet ndonjë myk në të. Nëse shihni flluska ose myk në të, hidheni.

Kristalizimi

Mos u shqetësoni nëse mjalti është kthyer papritur nga i lëngshëm në i ngurtë. Mjalti mund të zhvillojë kristale të vogla dhe të bëhet më i errët në ngjyrë. Por kjo nuk do të thotë se ka diçka që nuk shkon me të, është thjesht kristalizimi.

“Mjalti i shëndetshëm duhet të kristalizohet,” thotë Marchese.

Kristalizimi ndodh kur glukoza (e cila është më pak e tretshme në ujë se fruktoza) ngjitet në gjurmët e polenit në mjaltë, të cilat fillojnë të ndahen nga uji. Më pas kristalet përsëriten dhe ndahen nga uji.

Shumica e mjaltit nga dyqani trajtohet me nxehtësi dhe filtrohet për të hequr polenin, që do të thotë se gjithashtu do të kristalizohet më ngadalë.

Nuk ka asgjë të keqe me mjaltin e kristalizuar, por nëse tekstura ju shqetëson, mund ta vendosni kavanozin në një enë me ujë të ngrohtë ose thjesht ta vendosni në mikrovalë në temperaturë të ulët për t’i dhënë një strukturë më të butë, shkruan Insider.