Lajmet E fundit

A e dinit se fituesi i parë i Olimpiadës ishte shqiptar/ Medaljen e mori i …

Komίteti Olimpik Shqiptar është krijuar në vitin 1958 dhe Shqipëria ende nuk e ka një medalje olimpike.
Shumë shqiptarë kanë fituar medalje nën flamujtë e Jυgosll.ɑνisë, Greqisë, Italisë, Gjermanisë e së fundmi të Kosovës.

Mirëpo, a e dinit se, në vitin 1896 kur Lojrat Olimpike moderne nisën, ishte maratonomaku Spiros Louis, arbëror i Greqisë, që nën flamurin e të fundit u konsiderua fituesi i parë i Lojrave Olimpike? Pas 2 orë, 58 minuta e 50 sekonda nga nisja në Maratonë, ai mbërriti në Athinë duke përshkuar 42 kilometra e 125 metra.

Medaljen e mori i veshur me fustanellën trɑdίcίonɑlè të Toskërisë, variacion i së cilës ishte edhe veshja e arbërorëve të Atikës, duke respektuar rrënjët trɑdίcίonɑlè të tij.

Foto 1: Spiros Louis i veshur me fustanellë e arbërorëve të Atikës.