Lajmet E fundit

Sot Dita e Rinisë/ “E duam Shqipërinë si gjithë Europa”, 31 vjet nga lëvizja që ndryshoi historinë

Sot shënohen 31 vjet nga protestat studentore që përmbysën regjimin komunist. Me shprehjen “E duam Shqipërinë si gjithë Europa”, ata kërkuan ngritjen e sistemit të vlerave perëndimore dhe të shtetit të së drejtës; integrimin në Europë dhe garantimin e pluralizmit politik si bazë kryesore për një shoqëri të lirë e demokratike.

Akti i tyre i dha fund në mënyrë paqësore epokës të gjatë të vetëizolimit dhe të sundimit ideologjik, duke i hapur kështu rrugën e ekonomisë së tregut dhe shoqërisë së hapur.

Në nder të studentëve që u bënë iniciatorë të rënies së komunizmit dhe lindjes së demokracisë, 8 Dhjetori është Dita Kombëtare e Rinisë,. Azem Hajdari, asokohe student ishte udhëheqës i Lëvizjes Studentore të Dhjetorit.

Të nesërmen me 9 dhjetor, studentët ja pohuan kërkesat presidentit të asaj kohe, Ramiz Alisë. Protestat vazhduan deri më datën 11 dhjetor, ndërsa më pas nisën edhe organizimet për themelimin e Partisë Demokratike. Në vitin 2009, Kuvendi i Shqipërisë vendosi ta shpallë festë kombëtare datën 8 dhjetor.