Lajmet E fundit

Historike: Flamuri Shqiptar renditet në top 5-shën e flamujve më të vjetër në botë

Për shumicën e vendeve, data e miratimit të flamurit të tyre është e qartë, por për të tjerat është e diskutueshme. Data ose viti i saktë i miratimit të flamurit të çdo vendi mund të jetë i panjohur ose i debatuar për shkak të ndryshimeve të dizajnit, por nga hulumtimi ynë, këtu janë pesë flamujt më të vjetër të vendeve në botë.

1. Flamuri i SKOCISË (832)

Flamuri i Skocisë e ka origjinën në vitin 832 pas Krishtit, gjatë një be.teje të zhvilluar në ep.okat e err.ëta. Njihet si flamuri më i vjetër i Evropës. Shpesh i referuar si Saltire e Skocisë, Saltire ose Kryqi i Shën Andreas, Flamuri i Skocisë përdor një sfond të kaltër. Dizajni i tij është i guximshëm dhe unik me një fushë të thjeshtë blu dhe kripë të bardhë.

Sipas traditës, ai përfaqëson Shën Andrean, i cili supozohet të jetë kryq.ëzuar në një kr.yq të asaj forme. Kryqi i Shën Andreas mbahej si një dist.inktiv mbi kapele në Skoci në ditën e festës së Shën Andreas.

2. AUSTRIA (1230)

Flamuri i Austrisë ka tre vija të barabarta horizontale të kuqe, të bardhë dhe të kuqe. Historikisht, dizajni bazohet në stemën e din.astisë Babenberg, dhe në fillim flamuri ishte portokalli-bardhë-blu, por më vonë vijat portokalli dhe blu u bënë të kuqe.

Sipas legjendës, flamuri u sh.pik nga Duka Leopold V i Austrisë si pa.sojë e lu.ftimeve të tij gjatë Rreth.imit të Akresë (1189-1191). Pas një be.teje të as.hpër, pardesyja e tij e bardhë u zhyt plotësisht në gj.ak. Kur hoqi r.ripin, lecka poshtë ishte jashtëzakonisht e bardhë, duke zbuluar kombinimin e ngjyrave të kuqe-bardhë-kuqe. Aq i pus.htuar nga kjo pamje unike, saqë i miratoi ngjyrat dhe skemën si flamurin e Austrisë.

Megjithëse flamuri austriak ishte në punë në 1105, ai nuk u miratua zyrtarisht deri në 1230.

3. LETONI (1280)

Një nga flamujt më të vjetër në botë, Flamuri i Letonisë u përmend për herë të parë në kron.ikën mesjetare të quajtur Kronika e Rhymed e Livonia në 1280. Kronika përmend një standard të kuq me një shirit të bardhë që përdoret nga fiset letoneze.

Sipas LatvianHistory.com, “kur udhëheqësi i fisit të lashtë Letonez Semigallian drejtoi su.lmin kundër Rigës së kontrolluar nga kryqtarët Teutonikë, ush.tarët Latgalianë nga Cēsis erdhën për të mbës.htetur kryqtarët. Latgalianët erdhën me flamur të kuq-bardhë-kuq që kronisti e quajti “flamuri i letëve”.

Një leg.jendë i referohet një shefi të pla.gosur për vd.ekje të një fisi letonez, i cili ishte mbështjellë me një ça.rçaf të bardhë. Pjesa e çar.çafit ku ai ishte shtrirë mbeti e bardhë, por dy sk.ajet i ishin njol.losur në gj.ak. Gjatë be.tejës tjetër, fleta e njol.losur me gj.ak u përdor si flamur. Sipas legjendës kësaj radhe luf.tëtarët letonez ishin të suksesshëm dhe e përzunë arm.ikun.

4. DANIMARKA (Miratuar 1307 ose më herët)

I njohur si i njohur si “Dannebrog” ose “rroba daneze”, në Danimarkë, dizajni aktual i një kryqi të bardhë skandinav në një sfond të kuq u miratua zyrtarisht në 1307 ose më herët. Flamuri i Danimarkës mban gjithashtu Rekordin Botëror Guinness për flamurin kombëtar më të vjetër të përdorur vazhdimisht.

Sipas legjendës, flamuri erdhi në zot.ërimin danez gjatë Bet.ejës së Lyndanisse në 1219. Danezët ishin në një kryqëzatë të dës.htuar në Estoni, por pasi iu lutën Zotit, një flamur ra nga qielli. Pas kësaj ngjarjeje, mbreti danez Valdemar II vazhdoi të mpos.hti est.onezët. Përdorimi i parë i regj.istruar i flamurit u shfaq më pak se 100 vjet më vonë. Kjo le.gjendë nuk ka të dhëna historike ose faktike, megjithëse shumë e konsiderojnë atë të vërtetë.

Burimet vënë në dukje se ndërsa Danimarka nuk ishte kurrë pjesë e Perandorisë Romake, modele të ngjashme u përdorën nga Perandoria për të përfaqësuar provincat, pasi kryqi i bardhë është simbol i krishterimit. Dizajni kr.yq u miratua më vonë nga vende të tjera nordike si Suedia, Norvegjia, Finlanda dhe Islanda.

5. SHQIPËRI (1443)

Flamuri i Shqipërisë përbëhet nga një fushë (sfondi) e kuqe me një shqiponjë të zezë dykrenore në qendër. Shfaqja e parë e flamurit të Shqipërisë u bë më 28 nëntor 1443, kur Skënderbeu (Gjergj Kastrioti), he.roi kombëtar i Shqipërisë, ngriti flamurin e tij mbi kalanë e Krujës në kun.dërshtim me turqit që su.ndonin vendin. Dizajni unik i shqiponjës me dy ko.ka është hua.zuar nga Perandoria Bizantine.

Simboli i shqiponjës dykrenare u ripërdor nga naci.onalistët shqiptarë gjatë fundit të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të, si simbol i fushatës së tyre për pavarësinë e vendit të tyre nga Perandoria Osmane. Më 28 nëntor 1912 u shpall Deklarata e Pavarësisë së Shqipërisë dhe flamuri u miratua zyrtarisht.