Lajmet E fundit

Sa arë ka një monedhë romake?

Një studim i monedhave të arit nga momente të ndryshme të Perandorisë Romake ka zbuluar ekonominë e lulëzuar në kohën e prerjes.
Për të arritur këtë përfundim, studiuesit dërguan tre monedha romake në Këshillin e Objekteve të Shkencës dhe Teknologjisë për analizë.Njëra prej tyre u pre në fillim të shekullit të parë pas Krishtit, gjatë sundimit të perandorit Tiberius; një në mesin e shekullit të dytë pas Krishtit, gjatë mbretërimit të Hadrianit; dhe një në mesin e shekullit të katërt pas Krishtit, gjatë mbretërimit të Julianit II.

Të gjitha monedhat dukej se ishin prej ari, por a ishin pasuruar sipërfaqet e tyre për të mbuluar një bërthamë prej metali më pak të vlefshëm?
Shkencëtarët përdorën spektroskopinë muonike të emetimit të rrezeve X për të ndezur grimcat negative nënatomike në monedha.
Muonët, të kapur nga atomet e monedhave, lëshuan një “gjurmë gishti” të rrezeve X muonike, të cilat i lejuan studiuesit të identifikonin elementët në monedha.

George Green nga Universiteti i Oksfordit tha se testi jo-shkatërrues tregoi se pjesët e jashtme të monedhave përfaqësojnë pastërtinë e lartë të arit në brendësi të tyre.
Teknika mund të përdoret, shtoi ai, pa pastruar dhe pa dëmtuar ndoshta monedhat e veshura me shtresa sedimenti dhe të zbulojë thellësinë e çdo shtrese korrozioni ose ndryshimi kimik brenda një objekti.