Lajmet E fundit

Ushtarë shqiptarë me veshje tradicionale në Koblarë në vitet 1917-1918

Kjo fotografi e cila gjendet në Bibliotekën e Kongresit Amerikan është shkrepur rreth viteve 1917-1918.
Tregon ushtarë të parregullt shqiptarë (komitë ose kaçakë) me veshje tradicionale të cilët vepronin në terrenin malor pranë qytetit të Coblara (Koblarë e sotme), Shqipëri.

Shpjegimi që shoqëron fotografinë: Shqipëria fitoi pavarësinë nga Perandoria Osmane në vitin 1912, gjatë Luftës së Parë Ballkanike. Me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, vendi u zhyt në kaos, pasi fraksione të ndryshme dhe grupe fisnore dhe fetare ranë në anën e fuqive të jashtme konkurruese që pushtuan dhe pushtuan pjesë të ndryshme të vendit. Në fund të vitit 1914, Greqia pushtoi Shqipërinë e Jugut. Italia pushtoi qytetin bregdetar të Vlorës, ndërsa Serbia dhe Mali i Zi pushtuan pjesë të Shqipërisë veriore.

Një ofensivë e forcave austro-hungareze dhe bullgare më vonë e çoi ushtrinë serbe në Shqipëri, nga ku u evakuua nga një forcë franceze në qytetin grek të Selanikut. Italianët mbetën në Vlorë. Sipas Traktatit të fshehtë të Londrës të nënshkruar në prill 1915, fuqitë e Antantës së Trefishtë i premtuan Italisë se do të fitonte Vlorën dhe tokat përreth dhe një protektorat mbi Shqipërinë në këmbim të hyrjes në luftë kundër Austro-Hungarisë. Në Konferencën e Paqes në Paris, Shqipëria nuk pranoi të vihej nën kontrollin italian dhe SHBA. presidenti Woodrow Wilson doli në anën e shqiptarëve. Shqipëria u njoh si shtet sovran dhe anëtar i plotë i Lidhjes së Kombeve. Megjithatë, Italia mbajti një ndikim të fortë në vend, të cilin e pushtoi dhe e pushtoi në prill 1939, pak para shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore.