Lajmet E fundit

Shenja ‘më pak e njohur’ e kancerit që dallohet në vesh

Miliona pacientë vdesin nga kanceri çdo vit, megjithatë një kurë për sëmundjen ende i shmanget studiuesve. Kanceri shfaqet kur qelizat e dëmtuara ndahen dhe shumohen me shpejtësinë e tyre, duke formuar tumore.

Ky defekt mund të fillojë kudo në trup, por pasi të jetë shkaktuar përhapja, tumoret ka të ngjarë të pushtojnë indet fqinje. Marrja e shenjave paralajmëruese është kritike për mbijetesën.Sipas doktor Jiri Kubes, një shenjë më pak e njohur mund të shfaqet në vesh. Ashtu si me shumicën e formave të kancerit, njohja e sëmundjes në fazat fillestare ofron shanset më të mira për mbijetesë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për format e kancerit me përhapje të shpejtë, të cilat trajtohen më së miri ndërsa janë ende të përfshira në indin ku janë zhvilluar.

Kanceri i qafës, për shembull, mund të fillojë kudo në trup, pasi përhapet përmes gjakut ose sistemit limfatik, në pjesë të tjera të trupit. Doktor Kubes tha: “Sa më herët t’i bëjmë njerëzit të diagnostikohen, aq më i mirë është rezultati. Por pavarësisht se është lloji i kancerit me rritje më të shpejtë në botë, ka ende një mungesë të vetëdijes rreth tumoreve të kokës dhe qafës”.

Në fakt, normat e kancerit të kokës dhe qafës besohet se po rriten pjesërisht për shkak të një prevalence më të lartë të papillomavirusit njerëzor. Kjo bën që qelizat në pjesën e pasme të fytit të kthehen jonormale, gjë që është një tipar kryesor i kancerit.

Për shkak se tumoret e kancerit të kokës dhe qafës shpesh ndodhen në hundë, qafë ose fyt, është e natyrshme të presësh simptoma në këto zona. Megjithatë, disa shenja më pak të njohura mund të shfaqen diku tjetër.

Doktor Kubes shtoi: “Ka disa simptoma kryesore që duhet t’i kushtoni vëmendje, disa prej tyre më pak të njohura. Për shembull, veshët e bllokuar vazhdimisht – lloji që mund të merrni pas zhytjes në një pishinë – ose dhimbja e vazhdueshme e veshit mund të jetë një shenjë se ka kancer në dhe rreth asaj zone. Ënjtja në një pjesë të qafës, ose ndonjë rezistencë gjatë prekjes së një pjese të qafës mund të jetë gjithashtu një tregues”.

Dhimbja e mishrave të dhëmbëve dhe dhimbja në dhëmbë, njolla të bardha ose të kuqe në gojë janë të gjitha simptoma treguese. Për shkak se simptomat e kancerit mund të jenë jo specifike dhe të keq përcaktuara, një numër i madh rastesh shkojnë keq.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për simptomat që shfaqen në gojë – si p.sh. dhimbjet e mishrave të dhëmbëve – sepse ato shpesh shkaktohen nga higjiena e dobët orale ose shkaqe të tjera të ngjashme.