Lajmet E fundit

Zbulohet mis.teri i floririt: Ilir Meta i ka dhënë një ma.fiozi turko-hebre, kon.cesionin e minierave të bakër-flori-argjendi për 45 vjet

Marrëveshja e Kon.cesionit të bakrit, nënshkruar mes Ministrise së Ekonomisë dhe firmes Turke “Ber-Oner” është urdh.ëruar nga Ilir Meta, në atë kohë kryeministër dhe është finalizuar nga kryeministria dhe ministria në datën 18. 01. 2001, miratuar brenda 15 ditësh me Ligjin Nr. 8761, datë 02. 04. 2001.
Ky konc.esion, iu dha një maf.iozi turk me kombësi hebreje, të quajtur Orel Kohen, ortak i Ilir Metës, Sali Berishës e Fatmir Mediut në një minierë ari në Afrikë, konc.esion që në Shqipëri ka “kapur” minierën e bakrit në zonën Munellë dhe 9 objekte të tjerë, si uzinën e shkrirjes e rafinerisë së bakrit në Rubik, impiantin e skorjeve të bakrit në Shëngjin, minierat e bakrit në Lak-Rosh, Karmë, Vlahnë, Perollaj, fabrikën Fushë-Arrëz, Mjedë dhe Krumë.

Ditën që Likja i dha maf.iozit turko-hebre Erol Kohen, konc.esionin e bakrit në logon “Ber-Oner”, sipas raportit gjeologjik të gjendjes fizike të mineralit të bakrit nëntokë, por që në kontratë u pasqyrua vetëm 15%, miniera kishte depozitë 5,54 milionë ton rrezerva bakër masiv poli-metalor, me përbërje 1,62% Cu, me 0,66% Zn, me 33,35% S, me 1,63 gr. Au/ton, me 12,3 gr.

Ag/ton, nga të cilat ishin veçuar 820 mijë ton mineral bakri të pasur me 3,8% Cu, 4,0% Zn, 3,7 gr/ton Au dhe 60 gr/ton Ag, si dhe dhe 1,76 milionë ton rezerva zinku, me 1,69% Zn, 2,37 gr/ton Au, 42 gr/ton Ag dhe 0,2% Cu dhe të gjitha së bashku, ishin 7,3 milionë ton mineral, me përmbajtje bakri, zinku, ari dhe argjenti, por në pazar me Liken kryeministër, mafiozi turko-hebre i firmës koncesionare turke “Ber-Oner”, i sjell në Shqipëri prezantuar nga Fatmir Mediu si “bisnesmen i fuqishëm e korrekt”, paraqiti një studim tekniko-ekonomik të kryer “shoqërisht” nga Pajtim Bello-zv/ministër energjetike, i firmosur formalisht prej turkut Orel Kohen dhe i futur në do.sje, për konkurim-konc.esionar më 15 shtator 2000, sikur gjoja Shqipëria kishte vetëm 1.45 milionë ton rezerva mineral bakri dhe jo 7,3 milionë ton, sa ishin realisht sipas studimit që kishte ministria dhe vetë miniera, pa harruar faktin, që ish-kryeministri Ilir Meta urdh.ëroi doganën dhe tat.imet, që konc.esionarit turk, t’i bëheshin letrat sikur nxirrte bakër të “varfër” në flori e argjend dhe ta vlerësonte me çmim 445 USD/ton, ndërkohë që sipas bursës (LME) çmimi ishte 892 USD/ton dhe kaq e shiste realisht tek firma “Beralb sh.a”, por ky marifet u zbu.lua nga dogana turke e cila bllokoi anijen me bakër shqiptar, por çuditërisht në Shqipëri nuk u veprua, paçka se do.sja u hap nga prok.uroria!

Po me lejen dhe urdhrin e Ilir Metës, konce.sionari turk i bakrit shqiptar, ten.toi t’i shiste 40% të konce.sionit, firmës “Glencore International AG” me adresë: Baarermattstrasse 3, PO-Box 555 Baar, 6341-Switzerland, në shkëmbim të borxhit 25 milionë USD, por që kjo firmë nuk e pranoi, pavarësisht pres.ioneve të SHISH dhe sek.seri.zmave të deputetit Fatmir Mediu, i cili ileg.alisht ka 3% të këtij konc.esioni e madje ka dërguar nëpër minierat e bakrit edhe këngëtaren Eli Fara, për të dhënë koncert “relaksimi” me këngë lirike për minatorët.

Në vitet 2009-2013 kur LSI ishte në pushtet me PD, konc.esionari turko-hebre ortak me Metën, Berishën dhe Mediun, nuk u lejua të kontrollohej nga tat.imet, doganat, ministria e Mjedisit, ministria e Punës, sigurimet shoqërore, policia dhe drejtësia, paçka se për punë të pi.sta me bakrin në Shqipëri, ndryshoi emrin nga “Ber Orner”, në “Nesco Metal”, dhe me këtë emër, po me ndërhyrjen e Ilir Metës Kryetar Kuvendi në vitin 2017, kontrata konce.sioanre iu shtua me 15 vite, fir.mosur nga ministri “rilindës” i linjës (do ta publikojmë pazarin), kaluar prej Likes në parlament si “i votuiar”, njohur si Ligji nr. 73/2017, datë 27. 04.2017, duke ia bërë koncesionin e bakër-floririt me afat 45 vite, ose deri kur Likja të jetë 77 vjeç, 3 vjeç më i madh se Saliu sot!

Ja lajmi për arr.estimin e Orel Kohen si vr.arës me page.së (Gazeta “MILLYET”, datë 27.03.2006)/ – “Janë arr.estuar 22 persona, në lidhje me vra.sjen e biznesmenit Serkan Şahin 27 vjeç.

Mes personave të ar.re.stuar, gje.ndet dhe or.taku i tij, që merret me minierat, zoti Erol Kohen, konc.esionar minierash bakri edhe në Shqipëri, si dhe biznesmeni Ahmet Yakut. Mendohet, se vr.asja e Serkan Şahin (27-vjeç) përpara shtëpisë së tij në zonën “Maltepe” në Stamboll, mund të jetë kryer për arsye, se inxhinieri i ndërtimit Şahin nuk kishte pranuar te dor.ëzonte ortakut Orel Kohen ak.sionet që zotëronte, ndërkohë që het.imet kanë zbuluar, se vi.ktima Şahin’, i vr.arë me ate.ntat me 6 Shkurt 2005, ishte ortak me 50% te aksi.oneve i kompanise minerare “BERŞAH”, që zotëronte leje kërkimi dhe shfrytëzimi, e cila bënte eks.porte mineralesh, ndërsa aks.ioneri kryesor i kompanise “Ber-Oner Madencilik” është Orel Kohen konc.esionar bakri e kromi në Shqipëri, ortak i vi.ktimës Şahin.

Përveç Erol Kohen është ar.res.tuar ish-Presidenti i “Diyarbakırspor”-it dhe ish-kryetari i “ANAP” të “Diyarbakır”-it, zoti Ahmet Yakut e po kështu dhe zoti Abdül Hafız Aslan, i cili mendohet të jetë personi qe ka kryer ek.zek.utimin e Şahin’it dhe nga për.gjimi i telefonatave të Erol Kohen, del se ky ka paguar për këtë vr.asje, familjen “Yakut” me 250.000 USD.

Parashikohet që ata mund t’i shpëtojnë drejtësisë, nëpërmjet ndërhyrjes dhe influencës së ma.fiozit Engin Yakut, i cili ka miqësi të afërt me avokatin Murat Aksu, djalë i Abdülkadir Aksu, ministër i Punëve të Brendëshme të Turqisë .