Lajmet E fundit

“Qytetet fantazmë” të Shqipërisë- Fotot e rralla të austriakëve në Peqin, Rrogozhinë, Krujë, Kavaja, Lezhë, Vorë e Shëngjin

Nga Kreshnik KUÇAJ/SCAN
Gjatë Luftës së Parë Botërore, austro-hungarezët administronin veriun e vendit dhe zonën e ultësirës perëndimore, deri në Vlorë.
Prezenca austro-hungareze në Shqipëri do të zgjaste nga janari i vitit 1916 deri në nëntorin e vitit 1918.
Ardhja e tyre në Shqipëri nuk u karakterizua nga përplasje të armatosura madje pati edhe një ftesë publike nga ana e krerëve lokale për popullatën që t’i prisnin austro-hungarezët si çlirimtarë dhe jo si pushtues.

Në këtë kontekst, në qytetet kryesore ku ishin prezente forcat austro-hungareze do të zhvilloheshin ceremoni të posaçme për pritjen e trupave, momente që janë fiksuar edhe në foto.

Gjatë qendrimit në Shqipëri, austriakët konsiderohet se kanë ndikuar shumë me projektet e tyre infrastrukturore. Sigurisht projektet kishin qëllime ushtarake, megjithatë përfitimet do të ishin të dyanshme.

Në fotot e mëposhtme të arkivës austriake që i përkasin viteve 1916-1918 janë të fiksuara pamje të qyteteve të ndryshme të vendit por edhe ceremonitë që janë zhvilluar në ato vite për pritjen e trupave ushtarake.

Kavaja

Peqini

Kruja


Lezhë

Shëngjini

Rruga drejt Vorës

Rrogozhina