Lajmet E fundit

Kalaja e Rozafës: Arkeologët polak bëjnë zbulimi që mendohet të jete 900 vjet i vjetër

Një zbulim i jash.tëzakon.shëm është bërë ditët e fundit në kalanë e Rozafës në Shkodër. Eks.pedita arkeologjike polake, e cila po kryen prej ditësh gërmime në këtë kala dhe në pjesën përreth saj që ka gjetur ske.let.in e një njeriu që mendohet se është 900 vjeçar.Ai është nxjerrë në sipërfaqe me mjaft kujdes me qëllim që mos të dë.mto.hej. Arkeologët polakë mendojnë se ky zbulim i përket shekullit të 12-të, pra i kohës së pu.shtim.it turk, por kjo ende nuk është konfirmuar zyrtarisht.

Por për të vërtetuar këtë gjë, ske.leti do të dërgohet për ekspertizë në një laborator në shtetin francez, ndërsa përgjigja do të vijë vetëm pas një viti.
Përgjegjësi i arkeolo.gjisë në Shkodër, Helidon Sokoli shprehet se këto kërkime syno.jnë të zbardhin lashtësinë e kështjellës së Rozafatit, konkretisht gjetjen e gjurmëve he.leni.stike.

“Kemi vazhduar me disa kërkime në tre oborret e kalasë për të parë shtres.ëzimin e struk.turave duke filluar që nga ato më të vonat otomane mesjetare, veneciane për të vazhduar më thellë me të antikitetit. Kemi disa ditë që kemi filluar dhe jemi akoma në shtresat e periudhës otomane mesjetare.
Ne jemi të interesuar për të parë antikitetin, si është e zhvilluar kalaja në fazat më të hershme nga antikiteti i vonë deri në fazat hele.nistike, por që duhet që të shkojmë shumë më thellë për të kapur këto shtresa të hershme”.