Lajmet E fundit

Çfarë gjithçka kishim para pu.shtίmίt turk, e që i hu.mbëm mëpastaj

Sot dua ta perkujtoj Skenderbeun duke bërë një listë me gjërat që kishim para pu.shtimit turk e që “vellezerit” turq, nga dashuria për ne, na i hoqen per 5 shekuj:
Kishim një Universitet në vitin 1380 në Durrës. Qe te krijoni iden: Gjermania e ka hapur universitetin e pare 6 vjet pas Durresit (Heidelberg University).
Kishim 6 qytete plotesisht te zhv.illuara po aq sa Firence, Venecia, Marseja apo Parisi. (Durresi, Shkodra, Drishti, Lezha, Berati dhe Preveza)
Kishim klasen tone aristokratike me 8 familje bujaresh (Balshajt, Topiajt, Muzakajt, Kastriotet, Arianitet, Zebenishtet, Shpatat dhe Dukagjinet) te lidhura ne martese deri edhe me Habsburg-et dhe Bourbon-et.

Kishim filozofet tane hu.mɑnist qe benin “kέrdine” ne Europe me idet e tyre dhe ishin keshilltar te familjeve per.andorake ne Hungari, Itali dhe Austri. (Gjon Gazhuli, Pal Engjelli, Leonik Tomeo dhe Gjon Durrsaku)
Qytetet tona kishin Statute dhe qeveriseshin me Demokraci nderkohe qe Amerika psh qeverisej nga Indianet Cheroki apo fiset Azteke qe pinin akoma gj.ɑk njeriu dhe jetonin si ka.nίbal.
Ne Durres intelektualizmi ishte aq i lart sa kemi te dokumentuar ne shekullin e XII per here te pare noten e pro.τẹ́sτes se nje Metropoliti Ortodoks, i cili i shkruan Konstandinopojes, kundra skllaverise 300 vjet perpara se ne Europe te fillonte si debɑt.

Ne Durres behej tregti deri edhe me Tunizine, Ukrainen dhe me Francen qe ne shek. V-VII. Nderkohe qe psh. vendet skandinave jetonin akoma duke ɑdh.uruar pemen apo malin.
Kisha e Shqiperise kishte nxjerr Kɑrdίnal (dhe kjo nuk ishte gje e vogel atehere).
Cfare ndodhi me pas? Asgje! Thjeshte erdhi turku.
Autori është i diplomuar në shkenca po.lίtίke ps.ίkologji dhe hίstori si dhe është ligjerues në Universitetin e Durrësit.