Lajmet E fundit

Publikohet harta/ Nëse Putin do të niste një lu.ftë bë.rthamore shume vende në planet do të pu.shonin së ek.zistuari

Jo të paktë janë ata qytetarë që pyesin se cilat do të ishin pasojat nëse Presidenti Putin vendos të përdor armët bë.rthamore si kundërpërgjigje ndaj san.ksioneve të BE-së dhe SHBA-së.
Flasin ekspertet në fushën e dermatologjisë. Rrudhat janë një problem i së shkuarës

Sipas ekspertëve britanikë. Mbretëria e Bashkuar “do të pushonte së ek.zistuari” nëse një Lu.ftë e Tr.etë Bo.tërore do të fillonte dhe madje edhe vendet më të sigurta do të vuanin nga një “dimër bë.rthamor”.

Profesori Andrew Futter në Universitetin e Leicester tha për Daily Star se presidenti rus Vladimir Putin ka pak për të fituar nga përdorimi i ar.mëve bër.thamore, por paralajmëroi se një lu.ftë e përgjakshme civile mund ta lërë atë të dëshpëruar. Spe.cialisti i politikës ndërkombëtare shtoi se Rusia duke përdorur armë bë.rthamore, do të mbetej shumë larg zhvillimit, duke i shkaktuar vendit të vet një dëm ko.losal.

Por Profesor Futter dhe ekspertë të tjerë kryesorë kanë zbuluar se si do të dukej bota nëse vërtet do të shpërthente Lu.fta e Tr.etë Bot.ërore.
Profesor Campbell Craig nga Universiteti i Kardifit mendon se shpresa që SHBA-ja do të shk.atërronte rak.etat ruse me kohë është “opt.imiste”

Ai tha për Daily Star se nëse një lu.ftë bërthamore do të shpërthente midis NATO-s dhe Rusisë dhe do të përshkallëzohej në një lu.ftë të përgjithshme, shumica e qyteteve në Rusi, Evropë dhe SHBA do të shënjestroheshin dhe shkatërroheshin. Mbretëria e Bashkuar në thelb do të pushonte së ekzistuari.

“Gjërat mund të shkojnë keq dhe SHBA mund të jetë në gjendje të përgjojë disa raketa ose të shkatërrojë një pjesë të arsenalit rus përpara se të lëshohet, por kjo është optimiste.”

Ndërkohë, profesori i Shkollës Kennedy të Harvardit, Matthew Bunn, bëri një parashikim të errët teksa tha se edhe ata në qoshet më të largëta të Tokës mund të ndikohen nga lu.fta bë.rthamore.

Bunn, i cili ka një qendër kërkimore rreth armëve dhe teknologjisë bër.thamore, tha se “kryeqytetet dhe qytetet kryesore të shteteve të mëdha të armatosura bër.thamore” do të ishin të parët që do të shka.tërroheshin.

“Armët bër.thamore të sotme janë shumë më të fuqishme dhe Rusia ka disa mijëra armë bër.thamore që mund të përdoren. Nuk është vetëm shka.tërrimi dhe vde.kja e shkaktuar nga një shpërthim bërthamor, topi i zja.rrit dhe presioni i tepërt që prodhon, por sasitë e mëdha të rrez.atimit që do të prodhoheshin ka të ngjarë të ndikojnë në të gjithë Evropën.”- tha ai.

Një përkeqësim të situatës do e bënte dhe përfshirja e Kinës apo Koresë së Veriut në këtë lu.ftë, duke e përdorur atë si justifikim për të testuar aftësitë e tyre.
Megjithatë, sipas profesor Fitter, kërcënimi i lu.ftës bër.thamore aktualisht mbetet i ulët, veçanërisht pasi rrezatimi dhe pasojat me shumë gjasa do të ndikojnë në qytetet ruse dhe bjelloruse afër kufirit me Ukrainën.

“Nuk ka gjasa që Presidenti Putin të përdorë armë bër.thamore në Ukrainë. Është gjithashtu e vështirë të shihet se çfarë objektivi ushtarak do të arrinte kjo duke pasur parasysh se e ardhmja e kon.fliktit ka të ngjarë të jetë lu.fta e ngushtë nëse jo lu.fta guerile.”- tha ai.

Versioni i sotëm i një harte të lu.ftës bër.thamore