Lajmet E fundit

Pse Putin-i vazhdon të flasë për Kosovën?

Në orët e para të 24 shkurtit, Kremlini nisi një lu.ftë në zemër të Evropës. Pamjet nga periferitë e qyteteve të Ukrainës tregojnë skena kaotike: batanije të hedhura në tokë, në bunker, deklarata të mbushura me gërmadha të heroizmit epik, klithma histerike të fëmijëve.

Përballë një tmerri të tillë, është e natyrshme t’i atribuohen këto krime një të çmenduri, një lideri krejtësisht të ndarë nga realiteti. Fjalimi historikisht i paprekur i presidentit rus Vladimir Putin para pushtimit, prezantoi dëshirën e tij për të ringjallur Bashkimin Sovjetik me pretendimin se Vladimir Lenini shpiku Ukrainën.

Historia ka qenë prej kohësh gjuha e lu.ftës së Putin-it, mënyra e tij për të zbutur dhe justifikuar agresionet moderne të Rusisë brenda lavdive dhe poshtërimeve të së kaluarës. Gënjeshtrat e qeverisë ruse se dhuna e saj aktuale kundër popullit ukrainas është në fakt vetëm një operacion special për të “de-nazifikuar” Ukrainën thjesht zgjeron argumentin pro-Kremlinit se nazistët erdhën në pushtet në Kiev pas revolucionit Euromaidan të viteve 2013-2014.

Është e vështirë të pranohet që edhe Kremlini i beson propagandës së tij se presidenti hebre i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, është nazist. Për një narrativë më shpjeguese, që shfaq një formë logjike në të menduarit e Kremlinit, është më e dobishme të shqyrtohet një tjetër analogji historike shumë e përdorur për lu.ftën e Rusisë kundër Ukrainës: Kosova dhe bombardimet e NATO-s në Jugosllavinë e atëhershme (Serbia dhe Mali i Zi i sotëm).

Mbrojtja e popullsisë vendase nga gjenocidi, ndalimi i një qeverie nacionaliste jashtë kontrollit, afirmimi i të drejtave të njeriut, parandalimi i mizorive të denja për nazistët: Këto ishin mesazhet thelbësore në fjalimin e deklaratës së lu.ftës të Putin-it. Ata gjithashtu pasqyrojnë me vetëdije arsyetimet e dhëna nga udhëheqësit e NATO-s për bombardimin e Jugosllavisë më shumë se dy dekada më parë.