Lajmet E fundit

Të gjithë kemi nostalgji për atë kohë, këto janë 50 objektet që gjendeshin në çdo shtëpi para viteve ’90

Me siguri të gjithë jeni nostalgjikë për objektet e vjetra të shtëpisë, që i keni përdorur për vite me rradhë para se të vinit tek televizori me ekran të sheshtë, kondicioneri, kompjuteri, soba me energji elektrike, etj.

“Xing.al” sjell më poshtë për ju objektet e vjetra të cilat tashmë nuk përdoren më, por që me siguri secili prej jush i ka pasur në shtëpi.
Shtyp hape.siren rekl.amuese më poshtë dhe shikoni fotot në vazhdim:

Mobilimi i shtëpisë:
Televizorët dhe radiot e kohës “Lura” apo “Iliria”

Sënduk- kuti druri e mbyllur me dryn që shërbente për të mbajtur sende të ndryshme apo rroba


Bufe

Divane me kokë druri


Karriget e vjetraKasa prej balte për të ruajtur paratë


Qilim dhe rrugica lecke

Peshku i qelqit që vendosej për zbukurim

Makinat e vjetra qepëse


Artikuj kuzhine:

Sofra- Tavolinë në formën e rrethit me këmbë të ulëta, rreth të cilës njerëzit mbidheshin për të ngrënë

Mashë- Dy krahë të gjatë hekuri e me maja të kthyera, që përdorej për të kapur thëngjij të ndezur

Dybeku- Enë druri që shërbente për të bërë gjalpin


Mulliri i kafesë- Objekt që shërbente për të bluajtur kokrrat e kafesë


Shtambë për të pirë ujë


Shishet e qelqit- Shërbenin për të mbajtur qumësht ose kos

Okllai- shkop që shërbente për të hapur petat e byrekut


Objektet e ngrohjes:
Sobat e drurit të asaj kohe


Mangall- Tas metalik i cili mbushej me prush dhe shërbente për t’u ngrohur

Vajguri: Përdorej për ndriçim dhe ngrohje- Furnela me vajgur,

Vajguri: Përdorej për ndriçim dhe ngrohje- Furnela me vajgur,

Llambë ose kandil me vajgur,


Dush me vajgur


Vajguri përdorej edhe për largimin e parazitëve nga koka

Reflektor

Artikuj shkollorë:

Penë me shishe boje për të shkruar


Çantat e shkollës së asaj kohe

Shalli i pionerit- shall i kuq në formë trekëndëshi që lidhej në qafë

Xham- Sheqer i shkrirë me lëng limoni që përdorej për depilim

Bar Venediku- krem me bimë, i përgatitur vetë, i cili shërbente për depilim, transmeton “Xing.al

Sapun Rrogozhine

Sapllake- enë e vogël që shërben për të mbushur ujë

Shami dore- Quheshin mendile ose çerve


Govatat e llamarinës


Fshesë maraske dhe fshesë melakuqe- Fshesa të ndërtuara në mënyrë artizanale me bimë të thara