Lajmet E fundit

Dokumenti / Çfarë mbante të shkruar në unazë Pirrua i Epirit?! Lidhje të fortë me gja.kun “Ilir”

Pirrua, Mbreti i Epirit (319-272 p.e.s), një territor që shtrihej në zona përgjithësisht të banuara nga ilirët dhe më tej nga pasardhësit e tyre, më së shumti njihet si strateg e gjeneral i papërsëritshëm në fushat e bet.ejave.

Askush nuk di të thotë se në cilën gjuhë Pirrua komunikonte me usht.arët e njerëzit e vet, dihet vetëm që ai kishte një lidhje të fortë me gja.kun ilir.

Ai ishte kushëri i Olimpias, nënës së Aleksandrit të Madh, ndërsa një lidhje tjetër me ilirët ishte edhe fakti se ai, qysh fëmijë, ishte rritur në oborrin e Mbretit Glauk të Taulantëve, një prej fiseve më të mëdha ilire, zotërimet e të cilit, në kohë të ndryshme, kapnin hapësirën mes lumit Neretva (Bosnje-Hercegovinë) dhe Vjosës.

Por Pirrua i Epirit nuk njihet vetëm për bëmat e tij si strateg usht.arak i antikitetit. Historia ka lënë pas edhe të dhëna që thonë se ai ishte një mbret i dhënë pas dijes dhe, sa duket, edhe i kujdesshëm për popullin e vet.

Dëshmohet se një pjesë të rregullave, apo normave, të cilat udhëhiqnin veprimtarinë e tij të përditshme, ai i kishte gdhendur në një unazë apo byzylyk, që mbante në dorë, për ti pasur gjithmonë përpara mendjes.
Këtë fakt e zbulon apo e sjell për herë të parë Gjon Muzaka, i quajtur Princ i Epirit, një nga ale.atët dhe bashkëluf.tëtarët e Gjergj Kastriot Skënderbeut. Ai e ka përfshirë përmbajtjen e shkrimeve në unazën e Pirros në testamentin që u ka lënë pasardhësve të tij në vitin 1510, pak vite përpara se të vdi.ste.

Për herë të parë test.amenti i tij është publikuar i përkthyer në shqip në nëntor të vitit 1931 në revistën “LEKA” (nr.11), që shtypej në Shkodër.
Ja përkthimi i plotë nga italishtja i pjesës që flet për rregullat që Pirrua i Epirit mbante të shkruara në unazën e vet:

1-Të fortin nuk e shpërblen sa duhet edhe sikur botën mbarë t’i japësh, të dobëtin nuk e ndëshkon sa duhet, edhe sikur vetë jet.ën t’ia marrësh.2-Është më i nderuari ndër të nderuarit ai që god.itet prej fatit, pa pasur faj, dhe është më i poshtri ndër të poshtër ai që për.këdhelet nga fati pa e merituar.3-Atë çka mund ta bëni me të mirë, mos e bëni me të keq.4-Atë që mund ta arrini me paqe, mos e kërkoni me lu.ftë.5-Atë çka mund ta fitoni duke e kërkuar, mos e humbni duke kër.cënuar.6-Atë çka mund ta ndreqësh pa bërë zhurmë, mos e ekspozo në publik.7-E ka bërë mirë detyrën ai prind, që lë pas një fëmijë të ditur por të varfër dhe nuk e ka bërë detyrën ai tjetri, që lë pas një fëmijë të pasur por budalla.8-Ka më shumë vlerë një ndihmë e vogël, por e ardhur në kohë, se sa një e madhe, por që mbërrin me vonesë.
9-Njeriu që arrin të bëhet ti.ran i madh me forcë, meriton te kthehet në sk.llav me drejtësi.
10-Nuk mjafton që një person te jetë i mirë, është e domosdoshme qe ai të ndreqë gjërat që kanë marrë për keq.
11-Në këtë jetë, njeriu duhet të verë në punë mendjen, sepse lumturia është një mall hua, kurse fatkeqësia është pasuria e natyrshme e tij.