Lajmet E fundit

Krijohet rrjeti i ri kibernetik, perëndimorët u kanë dërguar mesazhe rusëve…

Njerëzit në mbarë botën po përdorin një faqe interneti të re për të anashkaluar makinën propagandistike të Kremlinit duke dërguar mesazhe individuale për lu.ftën në Ukrainë njerëzve të rastësishëm në Rusi.

Faqja e internetit u zhvillua nga një grup programuesish polakë, të cilët morën rreth 20 milionë numra celularë dhe afër 140 milionë adresa emaili në pronësi të individëve dhe kompanive ruse. Faqja gjeneron rastësisht numra dhe adresa nga ato baza të të dhënave dhe lejon këdo kudo në botë t’i dërgojë mesazhe, me opsionin e përdorimit të një mesazhi të hartuar paraprakisht në rusisht që u bën thirrje njerëzve të anas.hkalojnë censurën e medias nga presidenti Vladimir Putin.

Që kur u lançua më 6 mars, mijëra njerëz anembanë globit, duke përfshirë shumë në SHBA, e kanë përdorur faqen për të dërguar miliona mesazhe në rusisht, pamje nga lu.fta ose imazhe të mbulimit të mediave perëndimore që dokumentojnë sulmin e Rusisë ndaj civilëve,sipas Squad303, siç e quan veten grupi që ka shkruar mjetin.

Iniciativa është një nga një sërë përpjekjesh, kryesisht nga organizatat dhe qeveritë e medias perëndimore, që po përpiqen të thyejnë kontrollet e rre.pta që qeveria e zotit Putin ka vendosur brenda Rusisë për raportimin për ko.nflik.tin, të cilin mediat ruse janë të ndaluar ta përshkruajnë si një lu.ftë.