Lajmet E fundit

Pas 24 ditë lu,fte Zelensky kërkon bisedime paqeje me Moskën…

Prej 24 ditësh Uk raina nuk po gjen qetësi, që kur for,cat ruse të urdhëruara nga Presidenti Vladimir Pu tin nisën agresionin ndaj vendit fqinj. Presidenti uk rainas bëri thirrje për të vazhduar bisedimet me paqe për Moskën, ndërkohë që këtë të shtunë kanë nisur evakuuimet e banorëve nga Luhansku.

Uk,raina pretendon se një tjetër gjeneral rus është vrarë në Chernobayevka. Fo,rcat e armatosura të vendit thonë se mbrojtja ajrore e saj ka shk,atërruar të paktën 12 objektiva ajrore r use.

Ish-presidentët amerikanë Bill Clinton dhe George W Bush vizituan një kishë ukr ainase në Çikago për të shprehur solidaritet për Uk,rainën.
Që kur tr,upat ru se pushtuan Uk rainën më 24 shkurt, janë zhvilluar disa raunde negociatash midis delegatëve nga Kievi dhe Moska.

Në fillim të kësaj jave, Financial Times zbuloi një plan të mundshëm paqeje prej 15 pikash, i cili do të përfshinte heqjen dorë nga ambiciet e Uk,rainës për t’u bashkuar me NA.TO-n dhe premtimin për të mos pritur baza us,htarake të huaja ose ar,matim në këmbim të mbrojtjes perëndimore.

Por uk,rainasit kanë qenë më të dobët në vlerësimin e tyre për gjendjen e bisedimeve. Mikhailo Podolyak, një këshilltar i presidentit Volodymyr Zel ensky i cili po merr pjesë në negociata, tha se pozicioni i vendit të tij nuk kishte lëvizur.