Lajmet E fundit

Pini shumë kafe? Mësoni efektet negative të kafeinës në trup

Pirja e kafesë apo produkteve të tjera me përmbajtje kafeine sjell një mori çrregullimesh në organizmin e njeriut, të cilat po i radhisim si më poshtë:
Pagjumësia

Aftësia e kafeinës për të ndihmuar njerëzit të qëndrojnë zgjuar është një nga cilësitë e saj më të çmuara. Studimet kanë zbuluar se konsumimi i lartë i kafeinës duket se rrit sasinë e kohës që duhet për të fjetur.
Ankthi

Kafeina njihet për rritjen e gatishmërisë. Nëse vëreni që shpesh ndjeheni nervoz, konsiderojeni si shenjë për të ulur konsumimin e kafeinës dhe monitorojeni vazhdimisht për të kuptuar sasinë e kafeinës që organizmi juaj mund të tolerojë.
Varësia

Nëse pini rregullisht shumë kafe ose pije të tjera me kafeinë, ka shumë gjasa që mund të vareni nga efektet e tij.
Aparati tretës

Efekti qetësues i kafesë i është atribuar lëshimit të gastrinit, një hormon që stomaku e prodhon për të shpejtuar aktivitetin në zorrën e trashë. Sidoqoftë, kafeina në vetvete gjithashtu duket se stimulon lëvizjet e zorrëve duke rritur peristaltikën, kontraktimet që lëvizin ushqimin nëpër traktin tuaj tretës.
Presioni i lartë i gjakut

Presioni i rritur i gjakut është një faktor rreziku për sulm në zemër dhe goditje në zemër sepse mund të dëmtojë arteriet me kalimin e kohës, duke kufizuar rrjedhën e gjakut në zemrën dhe trurin tuaj.
Ritmi i shpejtë i zemrës

Efektet stimuluese të marrjes së lartë të kafeinës mund të bëjnë që rrahjet e zemrës të shtohen. Mund të çojë gjithashtu në ritëm të ndryshuar të rrahjeve të zemrës, të quajtur fibrilacion atrial, i cili është raportuar te të rinjtë që konsumonin pije energjetike që përmbajnë doza jashtëzakonisht të larta të kafeinës.
Lodhje

Kafeja, çaji dhe pijet e tjera të kafeinuara njihen se rritin nivelin e energjisë. Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të kenë efektin e kundërt duke çuar në lodhje të kthimit pasi kafeina të largohet nga sistemi juaj.
Urinimi i shpeshtë, Diarre

Urinimi i shpeshtë është një efekt anësor i zakonshëm i marrjes së lartë të kafeinës për shkak të efekteve stimuluese të kompleksit në fshikëz. Nëse pini shumë pije me kafeinë dhe mendoni se urinimi juaj është më i shpeshtë, mund të jetë një ide e mirë për të zvogëluar dozen e kafeinës për të parë nëse simptomat tuaja përmirësohen.