Lajmet E fundit

A jeni interesuar ndonjëherë, se pse Europa nuk ndërton rrokaqiej si Azia dhe Shtetet e Bashkuara?

Kryeqendrat evropiane që tërheqin miliona turistë. Qytetet e mëdha me miliona banorë. Por diçka mungon. Ndryshe nga qytetet në të gjithë Amerikën dhe Azinë, ku ndërtesat shkojnë përtej reve, në Evropë rrokaqiej të tillë thjesht nuk ekzistojnë. Evropianët nuk duket se u pëlqejnë lartësitë dhe preferojnë të jetojnë ulët.

Ndoshta fakti që një pjesë e mirë e Evropës është në një zonë sizmike aktive është një nga arsyet. Por Japonia është gjithashtu në një zonë edhe më të rrezikshme, kështu që ka shumë rrokaqiej. Në të njëjtën kohë, jo e gjithë Evropa kërcënohet nga tërmetet. Për shembull, Berlini dhe Varshava nuk mbajnë mend kur e ndien tërmetin.

Atëherë, çfarë i pengon me të vërtetë evropianët të ndërtojnë rrokaqiej të gjatë? Ka disa arsye. Për shembull, toka në të cilën shtrihet Berlini është e butë dhe nuk do t’i rezistonte ndërtesave të larta.

Pastaj, qytetet evropiane u plakën dhe ishin plot me pamje, kështu që ndërtimi i rrokaqiejve do të linte në hije ndërtesa të tilla historike.