Lajmet E fundit

Nga plani A tek B-ja, dy gabimet e rënda të Pu tinit në Uk rainë

Kreu i Kremlinit bëri dy gabime mjaft të rënda. Putini nënvlerësoi forcat e Kievit, të cilat prej vitesh ishin përgatitur për sfidën përfundimtare dhe të stërvitur nga blloku perëndimor, por mbi të gjitha nuk e kishte llogaritur se i gjithë Perëndimi, u bashkua kundër Moskës. Është e arsyeshme të mendohet se presidenti rus mendoi të shfrytëzonte të çarat në Bruksel dhe për rrjedhojë, ai supozoi se Uk raina mbeti e vetme përballë fatit të saj. Gabimi tjetër i Putinit është se ai e mbivlerësoi forcën e tij.

Putini ka bërë shumë gabime, disa prej tyre mjaft të rënda. Presidenti rus mbivlerësoi fo rcat e tij dhe nënvlerësoi ato të Kievit.
Kjo nuk ishte vetëm falë rezistencës së popullit ukrainas që Vladimir Putin u përfshi në kon, fliktin uk rainas. Sigurisht, mbrojtja heroike e atdheut e treguar nga ush, tarakët dhe civilët e Kievit është vlerësuar në mbarë botën, por vetëm ajo nuk mjafton për të shpjeguar origjinën e rërës së gjallë në të cilën përfundoi ushtria ruse.
Nga plani A në planin B

Putin ka bërë disa gabime, disa prej tyre mjaft të rënda. Para së gjithash, misioni i paramenduar i nisur nga Kremlini në territorin uk rainas nuk ishte aspak një rrufe në qiell. Inteligjenca perëndimore, kryesisht ajo amerikane, e prisnin këtë lëvizje. Ata ishin të vetëdijshëm për grumbullimin e trupave ruse përgjatë kufijve lindorë të Uk rainës, si dhe për dëshirën e Putinit për të përfunduar punën e nisur në Donbass dhe Krime në 2014.

Megjithatë, nëse Plani A ka shumë të ngjarë të konsistonte në një sulm të befasishëm ndaj Uk rainës, duke rrëzuar brenda pak ditësh qeverinë e udhëhequr nga Volodymyr Ze lensky.
Ky plan ka dështuar.

Jeremy Fleming, kreu i inteligjencës britanike, ka nënvizuar se Putin tani ka kaluar në planin B, duke mos synuar më institucionet uk rainase, por pushtimin e qyteteve përmes rraskapitjes, duke i bërë ata të vuajnë nga uria. Prova më e qartë është Mariupol, në jug të Uk rainës. Mes nënvlerësimit dhe mbivlerësimit

Kreu i Kremlinit bëri edhe dy gabime të tjera mjaft të rënda. Putini nënvlerësoi fo,rcat e Kievit, të cilat prej vitesh ishin përgatitur për sfidën përfundimtare dhe të stërvitur nga blloku perëndimor, por mbi të gjitha nuk e kishte llogaritur se i gjithë Perëndimi, i kuptuar si Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian, u bashkua kundër Moskës. Është e arsyeshme të mendohet se presidenti rus mendoi të shfrytëzonte të çarat në Bruksel dhe për rrjedhojë, ai supozoi se Uk raina mbeti e vetme përballë fatit të saj.

Gabimi tjetër i Putinit është se ai e mbivlerësoi forcën e tij. Ush tria ruse, e konsideruar nga opinioni publik si e dyta më e fuqishme në botë, ka hasur në vështirësi të shumta dhe të dukshme. Disa pengesa ishin aq banale sa çuan disa analistë të spekulonin se njerëzit e Kremlinit pothuajse po improvizonin misionin e tyre. Ush, tarët rusë, tregojnë lajmet u gjendën pa armë, me moral të ulët dhe, në disa raste, sabotuan edhe pajisjet e tyre.
Hijet në Kremlin

Më pas është fatkeqësia e brendshme që ndodhi në korridoret e Kremlinit. Nuk e dimë saktësisht se çfarë ajri po fryn midis ndërtesave të pushtetit në Moskë, por thashethemet janë shfaqur mjaft shqetësuese. Duket se këshilltarët e Putinit kanë frikë t’i thonë të vërtetën për atë që po ndodh në fushat e betejës. Dhe ky mund të jetë një tregues i qartë se si Putin po përjeton një lu, ftë, që tani është kthyer në një lloj “lu, ftë personale”.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, duhet bërë një konsideratë përfundimtare për zgjedhjen strategjike të R usisë me Kinën. Të dy vendet tashmë janë partnerë të shkëlqyer, por lidhja e tyre është forcuar më tej muajin e fundit. Putini do ta konsideronte Pekinin një lloj shpëtimtari. Një strategji e tillë rrezikon të jetë optimale për rusët në planin afatmesëm, por shumë e keqe në planin afatgjatë. Arsyeja është e thjeshtë: Kina do të bëhet shumë më e fortë se Rusia, si ekonomikisht ashtu edhe ush tarakisht. Rezultati: Moska mund të jetë e destinuar të luajë një rol dytësor.

Pa marrë parasysh këtë, në sfond, Putini duhet të merret me një NA, TO më të bashkuar dhe më të vendosur se kurrë për të ndaluar përparimin rus në Uk rainë dhe me 141 vende që e kanë dënuar Federatën Ruse në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.