Lajmet E fundit

Pse Ukraina duhet të fitojë…

Fitorja e Uk rainës do të ishte baza më e mirë për nisjen e një shteti demokratik të pasluftës që është më pak i korruptuar nga oligarkët dhe infiltrimi rus. Çmimi për Perëndimin do të ishte pothuajse po aq i madh. Uk raina jo vetëm që mund të fuqizojë kauzën e demokracisë, por gjithashtu do të rrisë sigurinë evropiane.

Kur Vladimir Putin urdhëroi tr,upat ru se në Uk rainë, ai nuk ishte i vetëm që mendonte se fitorja do të ishte e shpejtë. Shumë analistë perëndimorë prisnin gjithashtu që Kievi, kryeqyteti i vendit të binte brenda 72 orëve. Tr imëria dhe zgjuarsia uk rainase i rrëzuan këto supozime. Ndërsa lu, fta hyn në javën e saj të gjashtë, pala që po mendon fitoren, nuk është Ru sia por Uk raina dhe kjo do të ishte një fitore që rivizaton hartën e sigurisë evropiane.

Duke folur për The Economist në Kiev më 25 mars, Pr esidenti Volodymyr Zelensky shpjegoi se si fuqia e njerëzve është sekreti i rezistencës së Uk rainës dhe pse lu, fta po zhvendoset në favor të kombit të tij.
“Ne besojmë në fitore,” tha ai. “Kjo është shtëpia jonë, toka jonë, pavarësia jonë. Është thjesht çështje kohe.”

Fusha e be, tejës ka filluar të tregojë të njëjtën histori si presidenti. Pas disa javësh në të cilat sulmi rus ngeci, fo, rcat uk rainase kanë filluar të kun, dërsul,mojnë. Më 29 mars Rusia tha se do të “shkurtojë rrënjësisht” su, lmet në veri. Tërheqja e saj mund të jetë vetëm taktike, por Ru sia në fakt e ka pranuar se, për momentin, nuk mund ta marrë Kievin.

Megjithatë, një pjesë e madhe e Ukrainës mbetet në duart e Rusisë, duke përfshirë brezin e tokës në bregdetin jugor që rusët tani pretendojnë se ishte fokusi i tyre gjatë gjithë kohës. Një pjesë e madhe e ush trisë uk rainase, në rajonin e Donbasit, është e ndjeshme ndaj rrethimit. Askush nuk duhet të nënvlerësojë fuqinë e zjarrit rus. Edhe nëse for cat e saj janë varfëruar dhe demoralizuar, ato mund të gërmojnë. Fitorja për Uk rainën do të thotë të mbajë brigadat e saj të Donbasit të paprekura dhe t’i përdorë ato për t’i mohuar Rusisë një kontroll të sigurt në territorin e pushtuar.

Për këtë, tha Zelensky, Perëndimi duhet të vendosë sanksione më të ashpra ndaj Rusisë dhe të furnizojë më shumë armë, duke përfshirë avionë dhe ta, nke. Sanksionet shterojnë aftësinë e Rusisë për të mbajtur një lu, ftë të gjatë. Armët ndihmojnë Ukrainën të rimarrë territorin. Por vendet e NA TO-s po refuzojnë t’i japin atij atë që ai dëshiron. Duke pasur parasysh atë që është në rrezik, si për Perëndimin ashtu edhe për Ukrainën, kjo tra, dhton një dështim të dënueshëm të vizionit strategjik.

Për Ukr ainën, një fitore vendimtare do të pengonte një tjetër pushtim rus. Sa më bindëse Ukraina të mund të largojë ushtrinë ruse, aq më e aftë do të jetë për t’i rezistuar kompromiseve që mund të helmojnë paqen.
Fitorja do të ishte gjithashtu baza më e mirë për nisjen e një shteti demokratik të pasluftës që është më pak i korruptuar nga oligarkët dhe infiltrimi rus. Çmimi për Perëndimin do të ishte pothuajse po aq i madh. Ukaina jo vetëm që mund të fuqizojë kauzën e demokracisë, por gjithashtu do të rrisë sigurinë evropiane.

Gjatë 300 viteve të imperializmit, Rusia ka qenë vazhdimisht në lu, ftë në Evropë. Ndonjëherë, si me Poloninë dhe Finlandën, ishte pushtuesi. Herë të tjera, si me Gjermaninë naziste dhe Francën Napoleonike, ajo shihej si një kërcënim vde, kjep, rurës dhe vetë ra vi, ktimë e agresionit.

Një Ukrainë e fortë dhe demokratike do të pengonte ekspansionizmin e Rusisë sepse kufijtë e saj do të ishin të sigurt. Në terma afatshkurtër, një diktator i zemëruar dhe i mundur do të lihej në Kremlin, por përfundimisht Rusia, duke ndjekur shembullin e Ukrainës, do të kishte më shumë gjasa t’i zgjidhte problemet e saj me reforma në vend dhe jo me aventura jashtë vendit. Ndërsa e bëri këtë, NATO do të bëhej përkatësisht më pak shteruese për buxhetet dhe diplomacinë. Shtetet e Bashkuara do të ishin më të lira për të marrë pjesë në rivalitetin e tyre në rritje me Kinën.

Fatkeqësisht, shumica e Perëndimit duket e verbër ndaj këtij shansi historik. Amerika po udhëheq siç duhet, edhe pse vendosi veton për dërgimin e avionëve në Ukrainë. Por Gjermania po merr një këndvështrim afatshkurtër të sanksioneve, duke balancuar presionin nga aleatët e saj dhe opinioni publik kundër ruajtjes së lidhjeve të saj tregtare me Rusinë, furnizuesin e pjesës më të madhe të naftës dhe gazit të saj natyror.

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, pretendon se flet në emër të aleatëve perëndimorë kur ai argumenton se furnizimi me armë të rënda që i duhen Uk rainës do t’i kthente ata në “bashkëluftëtarë”. Zelensky akuzon vende të tilla si dritëshkurtër ose të trishtuar. Ai ka të drejtë.
Ndoshta Gjermania dyshon se Ukraina mund të lërë pas të kaluarën e saj post-sovjetike. Është e vërtetë që, pasi protestat e Maidan vendosën demokracinë në vitin 2014, vendi nuk ishte në gjendje të largonte korrupsionin dhe inercinë e tij politike. Dhe pasi të goditet nga artileria ruse, ekonomia e Ukrainës do të jetë në rrënoja. Megjithatë, BE-ja mund të ndihmojë që kjo kohë të jetë e ndryshme duke filluar punën për anëtarësimin e Ukrainës që tani. Nuk mund të kishte një afirmim më të madh të misionit themelues të BE-së për të krijuar paqe në një kontinent të shkatërruar nga lufta.

Sjellja e qeverisjes së Ukrainës në përputhje me atë të BE-së do të jetë domosdoshmërisht e gjatë dhe burokratike. Rreziku është që Brukseli të shtrëngojë Ukrainën, sikur Evropa po e refuzon ta lejojë atë të bashkohet. Në vend të kësaj, BE-ja duhet të mirëpresë Ukrainën me padurim, siç u mirëprit Evropa Lindore kur shkundi dominimin sovjetik në fillim të viteve 1990. Kjo kërkon ndihmë bujare për të rindërtuar ekonominë, si dhe mbështetje politike dhe durim.

Shqetësimi tjetër është ai i Macron se NA TO do të provokojë Rusinë. Që nga fillimi i kësaj lu, fte, kur ai foli për “pasoja… të tilla që nuk i keni parë kurrë në tërë historinë tuaj”, Putin ka lënë të kuptohet se përfshirja perëndimore mund të çojë në përdorimin e armëve bër, thamore. Prandaj, Perëndimi e ka pasur të qartë se NATO nuk do të lu, ftojë kundër for, cave ruse sepse, nëse do të luf, tonin, lu, fta mund të dilte jashtë kontrollit, me rezultate katastrofike.

Megjithatë, largimi nga kërcënimi me ngjyrë bërthamore i Putinit sjell gjithashtu rreziqe. Kufizimi i ndihmës ukrainase do të nxiste Rusinë në imponimin e një paqeje të paqëndrueshme dhe rrjedhimisht të përkohshme mbi Zelensky. Ai do ta shpërblente Putinin për kërcënimet e tij, duke vendosur aktin e tij të radhës të agresionit atomik. Në të kundërt, armët dhe sanksionet më të fuqishme do të shënonin një ndryshim në shkallën e ndihmës, por jo në llojin e saj. Dhe këtë javë, duke u përballur me suksesin ukrainas, Rusia e ndaloi fushatën në veri, në vend që të përshkallëzohej. Për të gjitha këto arsye, parandalimi më i mirë është që NATO të përballet me kërc, ënimin e fshehtë të Putinit dhe të bëjë të qartë se një mizori bërthamore ose kimike do të çonte në izolimin e plotë të Rusisë.

Ngrini sytë lart
Konflikti është i paparashikueshëm. Historia është e mbushur me lu, ftëra që ishin menduar të ishin të shkurtra, por që u zvarritën me vite. Uk raina e ka fituar fazën e parë të kësaj thjesht duke mbijetuar. Tani ajo duhet të përparojë, dhe kështu Zelensky ka nevojë për ndihmë të dyfishtë perëndimore. Do të ishte e tmerrshme nëse ajo që qëndron midis një paqeje të keqe dhe një paqeje të mirë do të ishte një dështim i imagjinatës në kryeqytetet e Evropës.