Lajmet E fundit

Mori goditje të rëndë nga sanksionet e Perëndimit.

Pavarësisht sanksioneve dhe përjashtimit të pjesshëm nga Swift, rubla ruse po rimëkëmbet dukshëm. Në fakt, ajo madje po rritet përsëri në nivelet e paralutfës në Ukrainë.
Në të kundërt, dollari ra në 79 rubla mëngjesin e së enjtes. Kursi i këmbimit është afërsisht në nivelin që kishte për herë të fundit në 78 rubla menjëherë para shpërthimit të lu, ftës në Uk rainë.

Megjithatë, ngjarja nuk është një shenjë se ekonomia ruse po përballet sukseshëm me sanksionet e vendosura nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj për lu, ftën e agresionit të Putinit, tha sekretarja amerikane e Thesarit, Janet Yellen.

Masat nga qeveria ruse dhe Banka Qendrore për të kufizuar daljet e kapitalit do të shtrembëronin tregun e rublës.
Analistët i referohen edhe normës së lartë të interesit bazë të bankës qendrore ruse, kontrolleve të rrepta të kapitalit dhe suficiteve në bilancin tregtar për shkak të eksporteve ende të mundshme të energjisë.

Pas fillimit të luftës në Ukrainë më 24 shkurt, kursi i këmbimit të rublës ra. U paguan deri në 177 rubla për një dollar. Megjithatë, në javët e fundit, çmimi është rikuperuar shpejt.
Me sanksionet e vendosura nga vendet e industrializuara perëndimore ndaj bankës qendrore ruse, rubla nuk konsiderohet më një monedhë lirisht e tregtueshme.

Megjithatë, në tregun valutor, monedha tregtohet me kufizime, gjë që lejon një kurs këmbimi të rublës.