Lajmet E fundit

Kush jane pellazget?

Nga mitologjia Greke dhe legjendat Uranus (Qielli) dhe Gea (Toka) kishin si djale Titans, disa prej tyre ishin Cronus (Kohe) dhe Rhea/Cybeles; moter e vella kishin Zeusin si djale. Femijeria e Zeusit ishte ne Krete. Zeusi kishte si dalje Minos [Minoans], mbretin e ardhshem te Kretes. Atlas (nipi i Uranus dhe Gea) kishin nje vajze qe quhej Taygete; ajo dhe Zeusi kishin Lacedaemon si djale, dhe ky kishte Danae si nip. Zeusi dhe Danae kishin Perseus si djale, gjetesin e Mikenas (Mycenas).

Djali i Oqeanit (Ocean) ose detit ishte Inachus (burri i pare ne Argolis dhe qe solli aty qeniet njerezore, shpikesi i zjarrit), kishte si nip Niobe. Zeusi dhe Niobe kishin djale Pelasgus [Pelasgians], ky kishte Lycaon si djale, Lycaon kishte Macednus [Macedonians], Oenotrus [Epiriotet] dhe Nyctimus si djem, dhe me vone paten Hellen [Greket] dhe Idomeneus [Kreten] si nipa. Djali i Hellen ishte Aeolus[Aeolians], Ky Aeolus kishte dy djem: Athamas [ Epirotes] dhe Sisiphus, te fundin e martuar me Merope, vajze e Atlas, dhe ata kishin Bellophoron si nip (heroin grek qe migroi ne Lycia, vrau lycians, dhe pushtoi Solymi).

Idea: Nese ne shohim Zeusin si nje hero mitik qe fliste nje gjuhe indoeurpopiane, dhe grate apo te dashurat e tij si nje prezantim i popullsise vendase, mite te tilla do te rregjistronin luftera te lashta, gjuhet, dhe marredheniet etnike. Ndryshe eshte e njohur qe klasikeve u pelqenin te fabulizonin dhe zbukuronin … (me shume se c’duhej edhe ato ngjarje ” te errta” te episodit te heronjve te tyre, sic mund te ishin plackitjet, perdhunimet, etj etj..)

Pausanias (nje shkrimtar grek), Pershkrimi i greqise libri 8: Arcadianet thone qe Pellazgu ishte vendii pare i banuar [Peloponnesus – Peloponezi]
Herodoti, “The Histories” (Historite)” “Keto raca Ionian dhe Dorian, ishin me te perparuarat ne kohen antike, te paret Pellazget dhe te dytet Helenet. Raca e pellazgeve nuk e braktisi kurre shpine, helenet u sorrollaten shpesh dhe larg. Ne ditet e mbretit Deucalion ata banuan token e Phthia, dhe me pas ky vend u quajt Histiaean, sipas Ossa dhe Olimpit, ne kohen e Dorus djale i Helen; u drejtuan ne vendin e Histiaean nga Cadmeans [Phoenicians], u vendosen rreth Pindus ne territorin e quajtur

Macedonian (Maqedoni); prej aty ata emigruan ne Dryopia, dhe me vone nga Dryopia ne Peloponnese, ku moren dhe emrin Dorian “. (lokalitetet qe permenden ne historine e migrimit te heleneve jane te gjitha ne veriun e Greqise).
Idea: Sipas kesaj mund te konfirmohet se origjina e Europiane dhe Indoeuropiane vjen nga origjina e Phoenikeve? Mundet te jene Pellazget te riprezantuar gjithashtu si kombi grek perpara 1200?

C’fare gjuhe pellazget folen nuk mund ta them dot me siguri. Por nese ndonje mund te gjykoje prej atyre qe akoma ndenjen ne Pellazg i cili jetoi rreth Tyrrheni ne qytetin e Creston – te cilet u banuan njehere nga nje popull qe sot quhen Dorians, dhe qe ne ate koe banuan vendin qe quhej Thesallian (Thesalia) — Dhe ne Pellazg qe banuan Placia dhe Scylace ne Hellespont (Dardanine), te cilet erdhen te jetonin me popullin e Athines, dhe nga vende te tjera te cilat njehere ishin Pellazge dhe me fjale te tjera moren nje emer tjeter: Nese, sic e thashe, nje mund te gjykoje sipas ktyre mendimeve me lart, Pellazget folen nje gjuhe tjeter qe nuk eshte greqisht.

Nese, te gjithe pellazget se bashku folen kete, atehre kombi Attic i perbere nga nje gjak pellazg, mund te kete ndryshuar gjuhen e tij ne kohe gjithashtu kur u bene pjese te heleneve. Njerezit e Creston dhe Placia kane nje gjuhe te tyren (origjinale), e cila nuk eshte gjuha e folur nga komshinjte; dhe eshte e qarte se ata akoma trashegojne te foluren qe kane sjellur ne emigrimin e tyre ne vendet ku jetuan.

Idea: Edhe njehere nje reference e mundshme qe greket Attic ishin Pellazge, dhe keshtu gjuha pellazgjike mund te ishte identifikuar me ate greke ne linjen B, nje greke dialektale dhe shum primitive.

Edhe e deshifruar vija B (linear B) e tekstit eshte shume larg ose me sakte komplet e papranueshme sepse gjuha e grekeve Mycenaean nuk ka trashegimi ne greqishten e mevonshme. Interpretuesit argumentojne se fjalet Mycenaean u larguan nga gjuha greke rreth 1200 dhe 650. Ne nje numer shembujsh ku kto lidhje me greket e lashte te ekzistojne, paraprijesit e grekeve Mycenaean shume qarte nenkuptojne dicka ndryshe, nje indikim, ose ndonje argument skeptik, qe gjuha e vies B u forcua nga greket e ardhshem.Idea: Pika qe greket klasike te jene greket e Linearit B do te ishte e papranueshme, keshtu qe konsiderimi i ktyre “grekeve” si Barbare: Jo-Greke.