Lajmet E fundit

A duhet të paditet putin nga Ekspertët ligjorë? Joe Biden, e ka quajtur presidentin rus…

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden, e ka quajtur presidentin rus, Vladimir Putin, kr1minel lʋfte, pas një sërë sʋlmesh të raportuara të ushtrisë ruse në spitalet, maternitetet dhe objektivat tjera civile në Ukrainë.

Rusia ka nisur pushtimin e paprovokuar të fqinjit të saj më 24 shkurt. Zyrtarët ukrainas e kanë vënë numrin e civilëve të vr, arë në “dhjetëra mijëra”, megjithëse shifrat nuk janë verifikuar në mënyrë të pavarur.

Ato që kanë tronditur botën në mënyrë të veçantë, kanë qenë imazhet nga Buça, qytet në zonën e Kievit. Pas tërheqjes së forcave ruse atje, në fillim të këtij muaji, qyteti është gdhirë me va, rre masive dhe trupa të pajetë njerëzish nëpër rrugë – disa prej tyre edhe me duar të lidhura nga pas. Ukraina ka fajësuar f0rcat ruse për qindra vrasjet; Rusia ka mohuar çdo përgjegjësi.

Por, presidenti Biden ka thënë se ka prova të fuqishme për mizoritë e kryera nga trupat ruse dhe ka bërë thirrje për gjykimin e Putinit.
“Ai është kriminel lʋfte. Duhet t’i mbledhim informacionet. Duhet të vazhdojmë t’i ofrojmë Ukrainës armët që i nevojiten për të vazhduar lʋftën. Duhet t’i sigurojmë të gjitha detajet që të kemi një gjykim për krime të lʋftës. Ky njeri është brʋtal. Ajo që ka ndodhur në Buça është mizore”, ka thënë Biden.
Para Buçës, sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka thënë se Rusia ka shkatërruar ndërtesa banimi, shkolla, spitale, automjete civile e qendra tregtare – të gjitha këto veprime që, sipas SHBA-së, përbëjnë krime lʋfte.

Sʋlmi i f0rcave ruse në një teatër në qytetin e Mariupolit, në muajin mars, duket se ka qenë i pari që ka shkaktuar vr, asje masive. Para tij, Ukraina e ka cilësuar një sʋlm në një spital të Mariupolit si krim lʋfte. Ukraina ka thënë po ashtu se ka gjithnjë e më shumë prova për sʋlme me b0.mba thërmuese dhe eksplozivë term0barikë në zonat civile në qytetin e Harkivit.
Konventa e Gjenevës i përkufizon kr1met e lʋftës si vr, asje me dashje, t0rtʋrë ose trajtim çnjerëzor – të pajustifikueshme për nevojat e ushtrisë.

Nga Lʋfta e Dytë Botërore ka pasur disa gjykata, përfshirë atë që ka hetuar krimet e lʋftës gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë. Sot, Gjykata Ndërkombëtare Penale dhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë janë dy institucione që veprojnë në mbështetje të rregullave të lʋftës. E para heton dhe ndjek penalisht kr1minelët 1nd1vidualë të lʋftës që nuk dalin para gjykatave të shteteve të tyre.