Lajmet E fundit

Shqipëria. Lindja e një metropoli

Pamjet e shembjes së Teatrit Kombëtar të Tiranës kanë bërë xhiron e botës si për modalitetet e oper, acionit, i cili pa një dislokim mbresëlënës të f0rcave po1icore dhe përplasje të dhunshme me shoqërinë civile në mbrojtje të godinës historike, ashtu edhe për debatin. mes dy koncepteve të kundërta për zhvillimin urban të Tiranës.

E para bën thirrje për mbrojtjen dhe rritjen e trashëgimisë arkitekturore të qytetit dhe tjetra është projektuar në një vizion futurist të kryeqytetit.
Ata që shkruajnë për orientim profesional dhe afinitet personal e njohin veten në pozicionin e atyre që kërkojnë mbrojtjen dhe rritjen e trashëgimisë historike dhe kulturore në kuptimin e saj më të gjerë.

Dhe për të përzënë pamjet e atij rrënimi, bëra atë që bën më së miri një arkivist, u strehua te letrat. Dhe nga kartat lindin imazhe, tinguj dhe një njerëzim i së shkuarës. Shkrimi i mëposhtëm u botua në revistën Drini, nr.4 a.IV, 15 prill 1943, i nënshkruar nga gazetari Ridolfo Mazzucconi i cili ofron një portret të një qyteti që parashikohej të bëhej një metropol evropian, por që nuk hoqi dorë të kishte kujdesin për rrënjët e tyre.
Lindja e një metropoli

Arritja në një qytet të panjohur ka gjithmonë një sens magjik; një emër nga një simbol gjeografik bëhet realitet i shtëpive, rrugëve dhe shesheve, me kaq shumë njerëzim të injoruar që qarkullon dhe jeton brenda.

Të gjesh veten në Tiranë ka një surprizë më shumë: mund të jesh dëshmitar i lindjes së një qyteti.

Duhet të kisha thënë për një kryeqytet. Qyteti ka lindur për tre shekuj e gjysmë, ndërsa kryeqyteti u zhvendos në vitin 1923, ai ka marrë formë dhe autoritet vetëm për disa vjet. Ajo kishte 20.000 banorë në fillim të ekzistencës së re, dhe ndoshta arrin 40.000 sot; do të jenë ndoshta dyqind mijë e më shumë në dhjetë a njëzet vjet, kur do të ngrihet në rangun e metropolit ballkanik.