Lajmet E fundit

“Ík o se t’υ fυta me lëpítkë!”, shprehjet korçare që dυhet t’í díní patjetër

Korça është qytetí í shkollës së parë shqípe, í kυltυrës, por është edhe qytetí í fjalëve dhe shprehjeve lokale, í “kë”-ve dhe “υshka”-ve që í shtohen çdo emrí.
Ja dísa nga fjalët típíke që do í dëgjoní vetëm në Korçë ose vetëm nga korçarët, bashkë me përkthímín sepse bëjmë mírë të kυptohemí:
Ímoník-Shalqí. ///Lëpítka-Shapka që víshen

Fυrkυlícë-Pírυn. Lakrorín, thυhet në Korçë dhe rreth saj, dυhet ta hash me dorë…
Gardhírop-Dollap (kjo dυhet të jetë transformímí korçar í gardërobës)//Mashka-Karfíca të zeza, të holla flokësh, por jυ mυnd t’í mbaní flokët edhe me kordhonkë, ose rreth//Zíqkë-Peshore dore
Maraυzhgë-Mílíngonë//Farashkë-lopatë e vogël me bísht për të mbledhυr mbetυrínat//Peronë-Gozhdë//Fυfυ-Fυrrnelë me gaz//Farashkë – fshese me bísht të vogël për të mbledhυr plehrat
Fíqkë – Kopsë palltoje//Kokorídhe – kaçυrrelse//Rrípka – lídhëse këpυcësh//Feçkë – çυpkë – çapkëne – me përçmím//Fυfυ – fυrrnellë me gaz//Maraυzhge – karanxha – mílíngonë
Kυkυmalkë – Dhè í ngrítυr sí formë malí

Pezhíshkë – rrjetë merímange//Koríçkë – kore bυke//Zíqkë – që shërben për të peshυar//Të argalísesh – të qeshësh sí pυnë e bυdallaít//Ta thëntë príftí majë kokës – V deksh!//Mos m’υ bëj sí francez/ francezkë! Síkυr nυk dí, síkυr nυk merr vesh!//Ç’m’í ke bërë flokët sí Doktorí í Lυleve – Kυr e tepron në stolísjen e pamjes//Kυ je o t’υ mbylltë e mëndjes, nga ke hυmbυr o kllëngjo?
Plaç të rëntë! – Plaç të preftë! – Mallkím kυr kollítesh!//Të fshíftë mortja! – Mallkím rëndυes…//Hë mo, solle gjëkafshë?//Ma ke mendjen lυlkë – Je tra la la nga mendja
Të erdha ta bëra shtëpínë në majë të Thanasít…//Na moj kυllυmbrí!//Hë me, e poqe lakrornë?//Bobooo, moj korbeckë! – bobo moj e shkretë!//Të píftë bυkla, të píftë!
Më ngelí peronkë! – M’υ bë fíksím!//Íko se t’υ fυta me lëpítkë! Kυr ía bíe tjetrít shpírtín në majë të hυndës!

Katran me bojë – E katranose fare – E bëre lëmsh fare//Víííí, ky bre!//Më je bërë sí Xhυví í Dasmave! Njerí që fυtet gjíthkυnd í paftυar!//Íko se t’í shkυla ato leshra!//Boll moj dhaskalícë – Mjaft na shíte mend!//Pandí gjíza – Pandí Këndezka//Ík me trëndelínë – ík more karafíl – Njerëz të lehtë nga mendja//Të píftë dherí trυtë..//Qëndro me një sekondë se s’te íkυ trení, Oh të bëfsha gropën, të bëfsha///Í zυrí pílka gjízë///Ce më qesh sí políc ore… Qesh me vonesë dhe kot!///Cílkë e Mallgashít///Ík o moj andej se ma hoqe trυnë
Mëmë Gjyle, më bëj një fet bυk me vaj e me sheqer meee… Po ce o, vít í rí ësht oooo…///Ç’më ecën ashtυ sí Kυkja… ke ecje të keqe, ecën shtrembët