Lajmet E fundit

Sa do të kushtonte ndërtimi i piramidës ditët e sotme

Piramidat egjiptiane janë një trashëgimi e rëndësishme arkitekturore historike e vendit, duke tërhequr turistë dhe eksplorues nga e gjithë bota. Ekspertët vendosën të llogarisin se sa do të kushtonte ndërtimi i një strukture të tillë në kohët moderne.

Për këtë do të përfshiheshin lloje moderne të pajisjeve, duke përfshirë një vinç. Për shkak të lartësisë së strukturës, maja do të ishte ngritur duke tërhequr helikopterë. Ato tani përdoren në mënyrë aktive gjatë ndërtimit të rrokaqiejve dhe urave.

Me mjete moderne, procesi do të zgjaste rreth pesë vjet. Do të duheshin deri në 2000 specialistë për të tërhequr, që është një shifër mjaft modeste në krahasim me numrin e njerëzve të përfshirë në ndërtimin e piramidave në Egjiptin e lashtë.

Duke marrë parasysh koston e materialeve, punëtorëve dhe gjërave të tjera të nevojshme, nisma do të kushtonte rreth 5 miliardë dollarë. Një kosto e tillë nuk është krejtësisht e tepruar. Për shembull, Qendra Botërore e Tregtisë në Manhatan vlen 4 miliardë dollarë.