Lajmet E fundit

Zbulim i madh: Gjendet ‘Helmeta Ilire’ në Kroaci, historianët grek pohojnë se grekët e lashtë kanë përdorur këtë helmete

Një hel.metë greke, e cila thuhet se i përket shekullit i 4-të para Krishtit është gjetur në Kroaci. Mediat e huaja, bëjnë me dije se hel.meta është gjetur në një va.rr në Zakotarac, në Dalmacinë e jugut dhe sipas arkeologëve ajo i përket një lu.ftë.tari që është var.rosur aty rreth 2000 vite më parë.

Daily Mail shkruan se hel.meta e zbuluar njihet si ‘Helm.eta Ilire’, por historianët grekë kanë thënë se helm.eta është përdorur fillimisht në Greqinë antike në shekullin e 5-të para erës sonë, ndërsa ilirët sipas tyre e kanë përdorur atë në shekullin e 4-ët para erës sonë.

Ndërkohë mësohet se bashkë me helm.etën, brenda var.rit arkeologët kroatë kanë zbuluar edhe objekte të tjera si monedha, mbetje anijesh, shumica e të cilave sipas arkeologëve i përafrohen më shumë me ato që kanë lidhje me Greqinë antike.

Sipas arkeologëve, ‘Helmeta ilire’ është përdorur nga lu.ftëtar elitar ilir. Ndërkohë ata thonë ndër të tjera se mbetjet e gjetura në zonë mund të kenë ardhur aty nga pir.atët ose kanë qenë pjesë e luf.tëta.rëve që kanë marrë pjesë në ndonjë nga bet.ejat an.tike të zhvilluara aty.