Lajmet E fundit

Plasin pσlemikat në Britani, filmi “Mbreti i Hʋmbʋr” sjell valë reagimesh

Filmi i ri “The Lost King” tregon historinë e jashtëzakonshme të zbulimit të eshtrave të mbretit anglez, Richard III poshtë një parkingu. Filmi sot është shfaqur në kinematë e Mbretërisë së Bashkuar, por publikimi i tij ka nxitur një reagim jo shumë pozitiv për një pjesë të britanikëve.
Ai bazohet në historinë e jashtëzakonshme të jetës reale të kërkimit të historianit amator, Philippa Langley, për eshtrat e humbura të Richard III. Në një gërmimi të kryer në një park makinash në Leicester në vitin 2012, në mënyrë të pabesueshme ai zbuloi eshtrat e mbretit të fundit Plantagenet.

Filmi ka nxitur shumë debate pasi shkrimtarë, historianë dhe shumë ndjekës britanikë janë ndarë në dy kampe. Njëri kamp i cili këmbëngul se figura e Mbretit Richardi III u portretizua në mënyrë negative nga pasuesi i tij Mbreti Henry i VII. I cili një dekadë pas vdekjes së, Richardit III nisi një “fushatë shpifjeje”. Madje gjatë mbretërimit të mbesës së Henry VII, Shekspiri shkruajti historinë e një dekade më parë me informacionet që merrte nga njerëzit e Henrit VII.

Në fakt do të ishte një ironi e madhe edhe për vetë Shekspirin, se si një film që rrotullohet rreth një kërkimi i cili për të pastruar emrin e njërit, Richard do të njolloste emrin e një tjetri.

Richard ishte mbreti i fundit anglez që vdiq në betejë, i vrarë në Bosworth më 22 gusht 1485, duke luftuar forcat e Henry Tudor. Ngjitja në fron e Henri Tudorit Lancastrian si Henri VII, dhe martesa e tij me Princeshën Elizabeth të Shtëpisë së Jorkut, shënuan fundin e luftës së gjatë dhe të përgjakshme dinastike që ne tani i quajmë Luftërat e Trëndafilave
Trupi i Rikardit u varros me nxitim në kishën e fretërve françeskanë – Fretërit Gri – në Leicester. Henriku VII u përpoq ta paraqiste mbretërimin e tij si një fillim të ri dhe u sigurua që kronistët ta paraqisnin fitoren e tij si një triumf të së mirës mbi të keqen.

Kjo nënkuptonte portretizimin e Richard si një horr në atë që ne tani do ta quajmë një “fushatë shpifjeje”. Siç ka theksuar romancieri historik bestseller Philippa Gregory, i cili ka shkruar gjerësisht për Plantagjenetët dhe Tudorët: “Jorkistët humbën nga shtëpia e Lancasterit dhe historia, natyrisht, tregohet nga fitimtarët“.

Iniciativa jashtëzakonisht e suksesshme e PR arriti kulmin me Riçard III të Shekspirit, të cilin mbështetësit e ditëve moderne të Rikardit e konsiderojnë si një nga punët më efektive të të gjitha kohërave.

Shekspiri po shkruante një shekull pas ngjarjeve që ai po përshkruante, gjatë mbretërimit të mbesës së Henry VII, Elizabeth, dhe ishte i varur nga veprat e propagandistëve Tudor për informacionin e tij. Një përbindësh absolut që “mund të vrasë ndërsa buzëqesh”. Një mashtrues me zemër të zezë, i cili nuk mendon asgjë për vrasjen e dy nipave të tij të rinj, për të hequr një kërcënim të perceptuar. Karakteristikat e tij fizike dalluese sinjalizonin të keqen e tij për audiencën elizabetiane.

Kur shkrimtari më i madh në botë shkatërron reputacionin tënd, ai priret të mbetet në plehra dhe pikëpamja e Richard III si një pjesë krejtësisht e keqe ishte ajo mbizotëruese deri në shekullin e 20-të, kur një lëvizje pro-Richard, që synonte rehabilitimin e reputacionit të tij, filloi të fitonte terren. .

Romani detektive i Josephine Tey i vitit 1951, Vajza e kohës (i ribotuar rishtazi në Penguin Paperback), në të cilin një inspektor i Scotland Yard i lidhur në shtrat zbavitet duke marrë përsipër një çështje të ftohtë dhe duke hetuar krimet e supozuara të Riçardit, ishte shumë me ndikim. Polici arriti në përfundimin se, Henry II ishte në fakt përgjegjës për vrasjen e princave. Dhe Shoqëria Richard III, e themeluar në vitin 1924 nga disa historianë amatorë për të inkurajuar një rishqyrtim të Richard dhe arritjeve të tij ka qenë gjithashtu një faktor kyç në ndryshimin e opinioneve.Trupi i Rikardit u varros me nxitim në kishën e fretërve françeskanë – Fretërit Gri – në Leicester. Henriku VII u përpoq ta paraqiste mbretërimin e tij si një fillim të ri dhe u sigurua që kronistët ta paraqisnin fitoren e tij si një triumf të së mirës mbi të keqen.

Kjo nënkuptonte portretizimin e Richard si një horr në atë që ne tani do ta quajmë një “fushatë shpifjeje”. Siç ka theksuar romancieri historik bestseller Philippa Gregory, i cili ka shkruar gjerësisht për Plantagjenetët dhe Tudorët: “Jorkistët humbën nga shtëpia e Lancasterit dhe historia, natyrisht, tregohet nga fitimtarët“.

Iniciativa jashtëzakonisht e suksesshme e PR arriti kulmin me Riçard III të Shekspirit, të cilin mbështetësit e ditëve moderne të Rikardit e konsiderojnë si një nga punët më efektive të të gjitha kohërave.

Shekspiri po shkruante një shekull pas ngjarjeve që ai po përshkruante, gjatë mbretërimit të mbesës së Henry VII, Elizabeth, dhe ishte i varur nga veprat e propagandistëve Tudor për informacionin e tij. Një përbindësh absolut që “mund të vrasë ndërsa buzëqesh”. Një mashtrues me zemër të zezë, i cili nuk mendon asgjë për vrasjen e dy nipave të tij të rinj, për të hequr një kërcënim të perceptuar. Karakteristikat e tij fizike dalluese sinjalizonin të keqen e tij për audiencën elizabetiane.

Kur shkrimtari më i madh në botë shkatërron reputacionin tënd, ai priret të mbetet në plehra dhe pikëpamja e Richard III si një pjesë krejtësisht e keqe ishte ajo mbizotëruese deri në shekullin e 20-të, kur një lëvizje pro-Richard, që synonte rehabilitimin e reputacionit të tij, filloi të fitonte terren. .

Romani detektive i Josephine Tey i vitit 1951, Vajza e kohës (i ribotuar rishtazi në Penguin Paperback), në të cilin një inspektor i Scotland Yard i lidhur në shtrat zbavitet duke marrë përsipër një çështje të ftohtë dhe duke hetuar krimet e supozuara të Riçardit, ishte shumë me ndikim. Polici arriti në përfundimin se, Henry II ishte në fakt përgjegjës për vrasjen e princave. Dhe Shoqëria Richard III, e themeluar në vitin 1924 nga disa historianë amatorë për të inkurajuar një rishqyrtim të Richard dhe arritjeve të tij ka qenë gjithashtu një faktor kyç në ndryshimin e opinioneve.