Lajmet E fundit

Çfarë qytetërimi kombëtarë! Fotografi fantastike nga Shqipëria të realizuara në vitin 1892

Koleksioni ikonografik që ju prezantojmë sot dokumenton udhëtimin e bërë nga Antonio Baldacci (1867-1950) në Shqipëri.
Ai e vizitoi Shqipërinë për herë të parë në vitin 1892 falë një kredie modeste prej rreth 300 frangash të marrë nga Francesco Crispi (me origjinë shqiptare).

Shumica e udhëtimeve të tij u financuan nga koleksionet e ekzemplarëve botanikë të tharë, të cilat Baldacci ua shiste instituteve shkencore italiane dhe të huaja, por me kalimin e viteve ai mori edhe kontribute financiare nga Shoqëria Gjeografike Italiane.

Lidhur me këtë, në Arkivin Historik ruhet korrespondenca midis Antonio Baldacci dhe Markezit Giacomo Doria, president i Shoqatës Gjeografike Italiane, lidhur me kërkesën dhe rrjedhimisht dhënien e subvencionimit për eksplorimin e Malit të Zi dhe Shqipërisë (23 Prill 1898).


Ura e Vezirit pranë Kukësit, Shqipëri, në rrugën nga Shkodra në Prizren


Ura e Mesit që shtrihet mbi lumin Kir, Shqipëri