Lajmet E fundit

Arkeologët zbulojnë breshkën 2000-vjeçare në Pompei

Arkeologët në Itali kanë zbuluar një breshkë në Pompei që është gati 2000 vjet e vjetër. Zvarraniku, i gjetur në mbetjet e qytetit antik rrëzë Vezuvit, daton në vitin 62 pas Krishtit, pas një tërmeti, por para shpërthimit vullkanik në vitin 79 pas Krishtit.

“Zbulimi hedh dritë mbi vitet e fundit të Pompeit, në një periudhë rindërtimi pas tërmetit”, tha drejtori i parkut Gabriel Zuchtriegel.Imazhet treguan kokën dhe guaskën e breshkës, e cila nuk është e para që është zbuluar gjatë gërmimeve, sipas arkeologëve.Megjithatë, ajo që e dallon këtë ekzemplar është se nuk është gjetur në një kopsht, siç janë gjetur të tjerët në të kaluarën.
“Natyrisht që jo të gjitha shtëpitë u rindërtuan dhe zonat qendrore të qytetit u vizituan rrallë, kështu që ato u bënë një habitat për kafshët e egra”, tha Zuchtriegel.

Shkencëtarët gjetën një vezë brenda breshkës, duke nxitur spekulime se ajo mund të ketë qenë duke gërmuar për të gjetur një vend për ta hedhur atë, një aktivitet që është tipik për speciet “Testudo hermanni”.Breshka u gjet në zonën Stabian Baths të qytetit romak që u varros në hi, baltë dhe lavë në vitin 79 pas Krishtit,

duke ruajtur pjesërisht tiparet e saj.Pompei u rizbulua në shekullin e 18-të dhe vendi i gërmimit tani është një nga atraksionet turistike më të njohura të Italisë.